Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz" şeklinde ifade etti.

Işık, Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı. "Üretim Reform Paketi" için çalışmalara başladıklarını belirten Işık, paketi şekillendirmek amacıyla geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini, pakete en kısa sürede son halini vererek TBMM gündemine taşımayı istediklerini aktardı.

'LAZER SİLAHINI GELİŞTİRİYORUZ'

TÜBİTAK enstitülerinde başta savunma sanayi olmak üzere, kritik teknolojilerde birçok proje yürüttüklerini belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesinde geliştirdiğimiz Hassas Güdüm Kiti, Nüfuz Edici Bomba ve Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmatın (SOM) seri üretimine başladık. TÜBİTAK BİLGEM’de ise e-Devletin anahtarı olan Elektronik T.C Kimlik Kartı’nı kullanıma hazır hale getirdik. Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz. Yazılımlarınız milli olmazsa, savunma sanayii projeleriniz de milli olamaz. Bu nedenle yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçlarımızda beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni geliştirdik."

MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ

Yazılım geliştirme projesi olan "PARDUS" kapsamında, kamu kurumları, KOBİ'ler ve yurttaşların güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı ve düşük maliyetli milli bir işletim sistemi geliştirdiklerini söyleyen Işık, Bakanlık olarak yakın gelecekte "PARDUS" göçünü tamamlayacaklarını, zaman içinde diğer kurumların da bu milli işletim sistemine geçmeleri için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Işık, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) milli kanser ilacı ve gribe karşı pandemik ilaç projelerini de yürüttüklerini aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr