Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ve prim borçlarına getirilen yapılandırmayla ilgili açıklamalar yaptı. Basın toplantısı düzenleyen Ağbal şunları söyledi:

Hangi vergi olursa olsun yeniden yapılandırma kanunu kapsamında taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getiriliyor. Vergi dairesine geçmişten gelen ceza varsa bunu kaldırıyoruz. Gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Bunun yerine yurtiçi ÜFE oranıyla ilave tutar alacağız. Borcu olan 6,3 milyon bu kanun hükümlerinden yararlanacak, vergi alacağımız 90 milyar TL.

3,9 MİLYON ARAÇ SAHİBİNE TAŞIT VERGİSİ MÜJDESİ

6,3 milyon borçlu içinde 3,9 milyon vatandaşın borcu motorlu taşıtlar vergisinden geliyor. Kendilerine çağrıda bulunuyorum. Büyük çoğunluğu 1000 liranın altında. Geçmişten gelen taşıt vergisi borçlarını ödesinler.

TRAFİK PARA CEZASI OLANLAR

Trafik para cezası borcu olan 4,2 milyon vatandaşımız var. 3,9 milyon mükellefin borcu 1000 liranın altında bulunuyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacaklar büyük ölçüde bu tutarın altında.

442 LİRALIK TRAFİK CEZASI 167 LİRAYA İNİYOR

Borç yapılandırma ile Nisan 2013'ten 150 liralık trafik para cezası bugün 442 lira oluyor. Vatandaş yasa kapsamında başvursa taksitli rakam 183 liraya düşüyor. 33 lira fark çıkıyor. Trafik para cezasını peşin ödemek istiyorum derse borç 167 liraya düşüşor.

KARAYOLLARI'NDAN USULSÜZ GEÇİŞLER KAPSAMDA

Askerlik para cezası, seçim para cezası, nüfus para cezaları var. Karayolları'ndan usulsüz geçişlerle kesilen para cezaları taksit ve düşük tutarla ödenebilecek.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARINA KOLAYLIK

Öğrenim kredisi alıp da ödemeyip 580 bin öğrenci var. Bunların 1,4 milyar lira öğrenim kredisi borcu var. Bu borçlar da kanun kapsamında düşük tutarlarla ödenebilecek.

EMLAK VERGİSİ BORÇLULARI DA YARARLANACAK

Belediyelere olan emlak vergisi borçları da düzenleme kapsamında, çevre temizlik vergisi kapsamda.

50 LİRA ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNİYOR

Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak. Bu kapsamda 29 milyon adet dosya var. 1,2 milyarlık kamu alacağından vazgeçiyoruz.

PRİM BORÇLARI

67 milyar TL'lik prim borçları yeniden yapılandırılacak. Sağlık sigortası kapsamında 5,9 milyon vatandaşın 10,3 milyar TL borcu var.

HANGİ DÖNEMDEKİ BORÇLARI KAPSIYOR?

2016 Haziran ayı ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ayındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak.

BORCUN ASLINI ÖDEYENE GECİKME ZAMMI YOK

Vatandaşlar borcun aslını öderse, gecikme zammı almaktan vazgeçiyoruz. Burada yurtiçi ÜFE üzerinden tutar yeniden belirlenecek.

Devam eden vergi incelemeleriyle ilgili de kolaylık getiriliyor. Süren vergi incelemeleri 1 ayda bitmezse incelemeyi kaldırıyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr