MHP’de Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin verdiği “Olağanüstü kurultay yapılsın yönündeki kararı Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin onamasının ardından, “MHP 6. Olağanüstü Tüzük Kurultayı” dün Büyük Anadolu Oteli’nde yapıldı. Muhalefet cephesindeki “Akşener’e karşı güçbirliği” kongrede kendisini gösterdi. Salonda diğer 4 adayın delegeleri ile Akşener’in delegeleri arasında “divan ve delege” krizi yaşandı.

Kurultayda oy kullanacak delegeler, salona noter eşliğinde kayıt yapılarak ve kamera kaydıyla alındı. Ayrıca üst kurul delegeleri noter eşliğinde hazirun cetveline imza attılar. Kurultayın başlaması için çağrı heyetinin açıkladığı toplam 1186 delegenin salt çoğunluğu arandı. Çağrı heyeti, saat 12.15’te yaptığı anonsta salt çoğunluk olan 595 delegenin sağlandığını ama psikolojik üstünlüğün elde edilmesi için 900 delegenin imzasını elde etmek istediklerini belirtti.

752 imzayla açıldı

İmzanın toplanmasının ardından çağrı heyeti kurultayı açmak için saat 14.30 civarında, masadaki yerini aldı. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, bazı delegelerin hazirun cetveline imza atma süreçlerinin tamamlanmadığını ancak “salt çoğunluk” toplandığı için kurultayı açacağını söyledi. Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağar, “Burada toplanan kurultayımızın meşruiyeti Türk mahkemeleri tarafından tescil edilmiş ve onaylanmıştır” dedi.

Kurultayın başlamasının ardından partililer arasında “divan krizi” çıktı. Divan başkanlığı için iki aday önerildi. Genel başkan adayı Meral Akşener’e yakın Musavat Dervişoğlu, 456 imza alırken diğer genel başkan adayı Sinan Oğan’ın adayı Hasan Hüseyin Türkoğlu’na delegeler 170 imza verdi. Çağrı heyetinin delegelerden iki liste için oylama istemesi salonda tepkilere neden oldu. “Tek liste” sloganları atılmaya başlandı.

‘Birlik mesajı’

Genel başkan adayları da salondaki tepkiler üzerine, salondan kısa bir süreliğine ayrılarak, görüşmeler yaptı. Muhalif 4 adayın yaptığı görüşmelerde, Meral Akşener’e yakın Musavat Dervişoğlu tek başkına divan başkanlığı yarışına girdi. 4 aday da kürsüye çıkarak, “birlik” mesajı verdi.

Akşener’e tepki

Kurultay’ın ardından genel başkan adaylarından Oğan ve Aydın yaşananlara tepki gösterdi. Oğan, daha kısa bir tüzük değişikliğinin yapılması gerektiğini belirtirken, Aydın ise “Tüzük değişikliği ile ilgili önergelerden haberdar olamadık. Akşener ekibi her zaman yaptığını yaptı” ifadelerini kullandı.

GENEL MERKEZ YARGI YOLUNA GİTMİYOR

Kurultay devam ederken, MHP Genel Merkezi yetkililerinden de kurultaydaki delege sayısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, hazirun cetveline 495 delegenin imza attığı belirtildi. Ankara 13. Noterliği kurultay devam ederken imza sayısının 657 olduğunu açıkladı. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel de kendilerine noterden gelen son rakamın 662 olduğunu söyledi. Erel, “Hazirun cetveline 752 kişi imzaladı. Ancak delegeler notere imza vermeden gittikleri için sayı 662” dedi. MHP Genel Merkezi, kurultayda 7 usul hatası buldu. Bu hatalardan bazılarının “Kurultayın il merkezinde yapılmamış olması, tüzük değişikliği için 3’te 2 çoğunluğun sağlanmamış olması, gündeme başka maddelerin eklenmesi” olduğu öğrenildi. Avukat Yücel Bulut, genel merkezin yargıya başvurmayacağını açıkladı.

BİR ÖNERGEYLE 14 DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Divan başkanı Musavat Dervişoğlu, Divan’a gelen bir önergeyle tüzükteki 14 değişikliğin uygulanmasına yönelik önergeyi okudu. Söz konusu düzenlemeler, seçimli genel başkan kurultayının önünde engel oluşturan 63. maddesi başta olmak üzere, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında partisinden ihraç edilen adayların affına kadar pek çok değişikliği kapsıyor. Değişiklikle 7 Haziran sonrası partiden ihraç edilen Sinan Oğan’ın adaylık sürecindeki “disiplin” engeli ortadan kaldırıldı.

Ali Güngör affedildi

Önergeyle eski Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından ihraç edilen ve 2014’te yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör’ün disiplin cezası da affedildi.

10 TEMMUZ’DA OLMAZSA 17 TEMMUZ’DA

Ayrıca kurultayda, seçimli genel başkanlık kurultayı için genel merkezin daha önce belirlediği 10 Temmuz tarihi belirlendi. Daha önce parti tüzüğünde, “Kurultaya katılacakları genel merkez ve genel başkan belirler” ifadesine dayanıyordu. Bu madde kurultayda değiştirildiği için 10 Temmuz’daki kurultaya kimlerin katılıp, kimlerin katılamayacağını bu kurultayda oluşturulan Divan karar verecek. Musavat Dervişoğlu, bu konuda yetkili kılındı. Eğer 10 Temmuz’da kurultay toplanamazsa, MHP’li muhalifler 17 Temmuz’da Büyük Anadolu Oteli’nde toplanacak.

Kırcı gerilimi

Katliam sanığı Haluk Kırcı’nın kongreye gelmesi tartışma yarattı. Kırcı ve adamlarının delegelerin bulunduğu kapıdan girmek istemesi sonucu, polis müdahale etti. Kırcı üst araması yapıldıktan sonra içeri girdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr