Geçen yıl yitirdiğimiz ressam, fotoğraf sanatçısı, gazeteci ve yazar Fikret Otyam’ın 90. doğum günü için kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle çok özel bir sergi düzenlediler. Fikret Otyam’ın “Ha Bu Diyar”, “Doğudan Gezi Notları” ve “Harran/Hoyrat/Mayın ve Irıp” kitaplarından oluşan ünlü “Gide Gide” dizisiyle adaş “Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Anısına” sergisi önceki akşam Fulya Sanat’ta açıldı.

Aralarında Ara Güler, Nuri Bilge Ceylan, Murat Germen, Emre Zeytinoğlu, Şahin Kaygun, Halim Kulaksız, Ersin Alok gibi isimlerin eserlerinin yer aldığı sergide güncel sanatta fotoğrafı kullanan 44 imzanın işleri sergileniyor. Fikret Otyam gibi yaşamı boyunca yürüdüğü bitmeyen bir yolda hep üreten bir sanatçıyı anan bu sergideki işler de birer yol hikâyesi anlatıyor aslında. Hem kendi içlerinde yola uzanıyor hem de Otyam’ın kuşaktaşlarıyla genç sanatçıları bir araya getirdiği için fotoğrafın yıllar içinde izlediği yolun öyküsünü de aktarıyorlar. 20 Aralık’ta yapılan açılışta, Fikret Otyam’ın güncel sanat ve resim dünyasında güleryüzü, sevecenliği ve içtenliğiyle herkesin sevgilisi olmuş, uzun yıllar galericilik yapmış küçük kızı Döne Otyam’la sergiyi konuşuyoruz. Fikret Otyam son zamanlarda resme ağırlık, fotoğrafa ise ara vermişti. Onun için bir fotoğraf sergisi yapmak istediklerini söylüyor Döne Otyam. Fotoğraf sergisi hazırlama konusunda tecrübesiz olduğunu, başta orta ölçekli bir sergi düşündüklerini ama Engin Özendes, Fırat Arapoğlu gibi dostlardan aldıkları tavsiyelerle katılımcı sanatçı listesinin giderek uzadığını aktarıyor heyecanla. Bunları anlatırken arada dili dolanıyor, söze nereden devam edeceğini unutuyor. Çünkü hem sergi telaşından çok yorgun, hem de çok ama çok heyecanlı! Buruk bir pusu da saklayan gözleri ışıl ışıl, “Babam görseydi çok mutlu olurdu” diyor.

 

Otyam kızları, her sene yapmayı arzu ettikleri bu sergiyi şimdi Anadolu’nun her yerine taşımak için çalışacaklar. İstanbul’daki sergi 3 Ocak’a kadar her gün 10.00 - 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Adres: Hakkı Yeten Caddesi No.10 Dikilitaş, İstanbul.

 

Engin Özendes: ‘Zenginliğimin nedenlerinden’ 

Açılışta bir ara daha önce İstanbul Modern’de hazırladığı pek çok fotoğraf sergisini izlediğimiz Engin Özendes’i yakalıyorum. Engin Hanım Fikret Otyam’ın arkadaşlarındanmış. Ona “Sizin Fikret Otyam’ınızı anlatır mısınız?” diyorum. “Ah, canım” diyor önce. Ardından biraz suskun kalıyor ve “Onu tanıdığımda çok gençtim” diyor, “herhalde 20 küsurlu yaşlardaydım”. Sonra devam ediyor: “Çok güzel anılarımız var. Türkülerle, şarkılarla, paylaşılan hikâyelerle... İnsan çevresindeki kişilerle zenginleşir. Benim yaşamımda bir zenginlik varsa Fikret Otyam bunun nedenlerinden biridir.”

 

Sergide kimler var?

Abdurrahman Antakyalı, Ahmet Elhan, Ahmet Öner Gezgin, Ali Şentürk, Alper Aydın, Ara Güler, Burak Şenbak, Cengiz Akduman, Çerkes Karadağ, Coşkun Aral, Deniz Aktaş, Dilan Bozyel, Emre Zeytinoğlu, Ersin Alok, Ferhat Özgür, Gültekin Çizgen, Hakan Irmak, Halim Kulaksız, Haluk Uygur, Hasan Pehlevan, Hüseyin
Ezer, Jak Baruh, Kemal Cengizkan, Mehmet Mutaf, Mehtap Baydu, Merih Akoğul, Mesut Alp, Murat Germen, Necla Rüzgar, Nevzat Sayın, Nuri Bilge Ceylan, Orhan Cem Çetin, Ozan Sağdıç, Özcan Yurdalan, Renan Kaleli, Sami Güner, Serkan Taycan, Sıtkı Fırat, Sıtkı Kösemen, Sinan Koçaslan, Şahin Kaygun, Volkan Aslan, Volkan Kızıltunç, Yasemin Semercioğlu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr