Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonunda IŞİD’den Cerablus ve Rai’nin (Çobanbey) alınması, ardından 98 kilometrelik Azez-Cerablus hattının IŞİD’den temizlenmesi sonrası yeni bir aşamaya geçildiğinin işaretleri geldi. TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarının IŞİD’in elindeki Bab’a 10 km mesafede olduğu ve TSK’nin hem zırhlı araçlar hem de koalisyon savaş uçaklarıyla IŞİD’i bombaladığı belirtildi. IŞİD militanlarının da Bab’dan Maskana’ya doğru çekildiği haberleri geldi. Bu gelişmelere damgasını vuran ise Rai’ye gelen ABD askerlerinin ÖSO tarafından kovulduğuna dair görüntülerin sosyal medyada paylaşılması oldu. ABD askerlerinin TSK ve ÖSO’ya sahada destek verdiği belirtildi. Ancak ÖSO içinde bazı grupların ABD’nin desteğine karşı olduğu kaydedildi.

‘ABD defol’ sloganı

Videoya göre, TSK’nin ÖSO ile yapacağı Bab operasyonuna destek için Rai’ye gelen ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı 29 asker, ÖSO tarafından tekbir getirilerek protesto edildi. Türk askeri eşliğinde gelen ABD askerleri, Nureddin el Zengi, Ceyşül Tahrir, Hamza Tugayı, Şam Cephesi ve Sultan Murat Tümeni’nin “Amerika Suriye’den defol” ve “Tek yol İslam” gibi sloganlarıyla karşılaştı. Eli silahlı ÖSO militanlarının üzerlerine yürümesi karşısında ABD güçleri Türk askerlerinin koruması altında kasabadan çıkarılıp Türkiye sınırına getirildi.

Pentagon: Ankara’nın talebi

ÖSO’da ABD’nin Bab operasyonuna katılmaması yönünde karar alınmasının ardından askerlerin Azez’in Havar köyünde beklediği ve pazarlıkları sürdürdüğü söyleniyor. Olayın ardından Pentagon sözcüsü Jeff Davis “Türkiye hükümetinin talebi üzerine ABD özel operasyon kuvvetleri, Türk güçlerine ve Suriye’nin güvenlik taramasından geçirilmiş muhalif güçlerine eşlik etmektedir. Bu güçler Suriye sınırındaki Cerablus ve Rai bölgeleri ve çevresini IŞİD’den temizlemeye devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

Bayrak uyarısı

Davis, TSK-ÖSO ilerlemesine karşı PYD kontrolündeki Tel Abyad’a çekilen Amerikan bayraklarıyla ilgili “Haberim yok. Ama ABD buna karşıdır. Ortaklarımıza kendi kendilerine Amerikan bayrağı çekmemeleri çağrısı yapıyoruz” dedi. TSK açıklamasında da Azez-Rai arasındaki bölgede icra edilen harekâta ABD Özel Kuvvetleri’nin destek verdiği belirtildi. Kunaytirah, Tatimus, Cakka ve Baragidah bölgelerinde tespit edilen IŞİD unsurlarına koalisyon güçlerinin toplam 4 hava saldırısı düzenlediğini aktaran TSK, 5 IŞİD’linin öldürüldüğünü, Tatimus’ta yaşanan patlamada ise 5 ÖSO üyesinin öldüğünü duyurdu. Ayrıca ABD Genelkurmay Başkanlığı, dünkü NATO Askeri Komitesi toplantısında ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile görüştüğünü açıkladı. Dün gündeme Dışişleri Bakanı Çavuoğlu ile ABD’li mevkidaşının telefonda görüştüğü haberi de yansıdı.

Bab, Rojava’ya engel

Türkiye’nin Bab’ı alması Kürtlerin Afrin ile Kobani kantonlarının birleşmesini engellemesi anlamına gelecek. Bab, Halep’in 45 km. kuzeyinde yer alması açısından da stratejk önemde.

Bab operasyonuna 200 Türk askeri ile 2500 ÖSO savaşçısının katıldığı iddia edildi. Dün ÖSO’nun, Rai’nin güneyindeki Tel Humus köyünü IŞİD’den aldığı da kaydedildi.

 

Lavrov: Türkiye, Esad ültimatomlarına son veriyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kaderiyle ilgili ültimatom vermekten vazgeçmeye başladığını söyledi. Kırgızistan’daki Bağımsız Devletler Topluluğu toplantısının ardından konuşan Lavrov, Türkiye’nin Suriye’deki teröristlerin kendisi için oluşturduğu tehlikeyi anladığını belirtip “Ankara, esneklik göstermeye ve ültimatomlara son vermeye başlıyor” dedi. “Türkiye ile birlikte bazı ülkeler, ültimatomlar konusunda esneklik göstermeye başlıyor. Örneğin, ‘Suriye’nin geleceği konusunda müzakerelere başlamamız için Esad’ın görevden ayrılması gerekiyor’ şeklindeki ültimatomlar artık yok” diye ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr