YPG’yi terörist olarak tanımladığını aylardır ilan etmesine karşın müttefiklerinden aradığı desteği bulamayan Türkiye, 4 hastane ve 1 okulun vurulduğu önceki günkü saldırıların ardından da yalnız kaldı. Türkiye, saldırılardan Rusya’yı sorumlu tutup, ‘savaş suçu’ derken, Suriye muhalefeti ‘Rusya’dan şüphenilen’ dedi. Fransa Rusya’yı suçlamadı, ABD ise kimin yaptığının belli olacağını söyledi.

ABD’nin açıklamasında Halep ve çevresinde hastaneleri hedef alan saldırılar kınandı ve “Esad rejimi ve destekçileri” ifadeleri kullanıldı. Özkararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren da twitter’dan saldırıların sorumlusunun kim olduğunun sorulması üzerine “Kimin sorumlu olduğunu çok yakında öğreneceğiz” dedi.

Hava saldırıları ile aralarında Fransız örgütü olan Sınır Tanımayan Doktorlar’ın görev yaptığı hastane yıkılmasına karşın, Paris’in açıklamasında Halep ve Kuzey Suriye’de artan gerilimden duyulan rahatsızlık vurgulandı. Bombalamaya son verilmesi istenen açıklamada Münih mutabakatı anımsatıldı. Saldırıyı yapanlara yönelik bir ifade kullanılmayan açıklamada, “Rejim ile müttefiklerinin ve Türkiye’nin Kürt bölgelerini bombalamasına acilen son vermesini istiyoruz” denildi.

Türkiye’nin açıklamasında ise doğrudan Rusya hedef alındı ve bunun bir savaş suçu olduğu belirtildi. Açıklamada saldırıların “uluslararası hukuktaki karşılığı da açık bir savaş suçudur” denildi. En büyük desteği Türkiye’nin verdiği Suriye muhalefetinin açıklamasında ise saldırılar için “Rusya’nın hava saldırısı olduğundan şüphelenilen” ifadelerine yer verildi.

‘İncirlik’ten kalktı’

Rusya ise Suriye’nin Azez kentindeki hastanelerin Rus uçakları tarafından değil, İncirlik’te bulunan ABD üssünden havalanan Amerikan uçakları tarafından bombalandığını öne sürdü.

Rejim karşıtı koalisyonun üyesi bir Batılı diplomat, “Elimizde Rusya’nın yaptığına dair somut kanıt yok. Türkiye de henüz bize elindeki kanıtları sunmadı” dedi. Bir AB diplomatı ise “Yangına benzin dökmek istemiyoruz. O yüzden açıklamalarda doğrudan Rusya hedef alınmıyor” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr