İstanbul’a gelen yabancı turistler lüks restoranlardaki yemeğe yılda 300 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar TL) ödüyor.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, İstanbul’da, Çin’den İtalya’ya, Hindistan’dan Orta Asya’ya kadar 20 civarında dünya mutfağı bulunduğunu ve kente gelen bir turistin akşam yemeği için en az 50 dolarlık bütçe ayırdığını söylüyor.

Demirer, gastronomik tecrübe yaşamak için yola çıkanların uğrak noktalarının başını Londra ve Paris’in çektiğini, New York’un da büyük talep gördüğünü dile getiriyor. Demirer, TURYİD üyesi işletmelerde, yabancıların Türklere göre biraz daha fazla harcama yaptığını belirterek yılda yaklaşık 4.5-5 milyon civarında turist ağırladıklarını kaydediyor.

Demirer, Türkiye’deki lüks lokantaları son 3-4 yılda Azerilerin domine ettiğini, Katarlılar ile Uzakdoğuluların da yemek için iyi para harcadığını anlatıyor.

Çok iyi Türk aşçılar bulunmasına karşın araştırmacı, kendini geliştirmeye meraklı, yaratıcı ve değişiklik peşinde koşan aşçı sayısının yeterli olmadığını belirten Demirer, bu nedenle birçok restoran mönüsünün benzer olduğuna dikkati çekiyor.

En çok Uzakdoğulular lüks yemeğe ilgi gösteriyor ve Türkiye için önemli bir potansiyel oluşturuyorlar. Ortadoğulular, ABD ve Avrupalılar da lüks yemeğe harcama yapmayı seviyor. ABD’li ve Avrupalı turistler ödedikleri her kuruşun karşılığını alma beklentisiyle dikkat çekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr