Omurgaların arasında bulunan ve özel bir bağ dokusuna sahip olan diskler, öne doğru kayarak omurilik ile sinirlere baskı yaparak bel fıtığına neden olur. Ofis yaşamı ve saatlerce bilgisayar başında oturmanın zararlı olduğunu ileri süren Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, duruş bozuklukları başta olmak üzere az hareket eden kişilerde bel fıtığı sık rastlandığını söyledi.

Beyin Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Soner Büyükkınacı, bel fıtığı hakkında bilgiler verdi. En sık karşılaşılan hastalıkların başında bel fıtığı geldiğini söyleyen Soner Büyükkınacı, şöyle konuştu: "Omurgaların arasında bulunan ve özel bir bağ dokusuna sahip olan diskler, öne doğru kayarak omuriliğe ve sinirlere baskı yaparlar. Bunun sonucunda ise bel fıtığı hastalığı ortaya çıkar. Bel fıtığı günümüzde çok rastlanan bir hastalıktır. Özellikle toplumda bulunan bazı meslek gruplarına mensup insanlarda bel fıtığının görülme riski daha fazla olur. Aileden gelen genlerin de bu hastalığa yakalanma riskini arttırdığı görülmektedir. Duruş bozuklukları başta olmak üzere az hareket eden kişilerde bel fıtığı sık rastlanmaktadır. Bel fıtığı iki ayağı üzerinde duran insan organizmasının kaslarının yerçekimine yenik düşmesinin sonucudur.

Hızlı tüketim toplumunda görülen, çağımızın hastalığı olarak da nitelendirilen obezite hastalarının da fıtık olma riskleri oldukça yüksektir. Şişman olmak bel fıtığı riskini çok arttırmaz fakat kilo almak veya hayatımızdaki aktiviteyi azaltmak riski çok arttırır. Bel fıtığından kaçınmak için kişilerin hem kilosuna hem de dikkatli bir şekilde hayatlarına tempo katmaya özen göstermelidirler. Ani ve dikkatsizce yapılan hareketler de bel fıtığına yol açar. Isınmadan egzersiz yapmaya çalışmak da bel fıtığı hastalığını tetikleyen etmenler arasında yer almaktadır.

Yoğun iş temposu, stresli bir yaşam sürmek ve depresyon kişinin yaşam kalitesini düşüren sebeplerdir. Bunun yanı sıra bel fıtığına da neden olan bu etmenlerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Bel fıtığı her yaş grubunda kişilerde gelişebilmektedir ancak orta yaş ve üstünde olan insanlarda bel fıtığına daha sık rastlanmaktadır.

Sürekli ve düzenli ağır yük taşımak fıtık sebebi değilken, aralıklı olarak veya aniden ağır kaldırmak fıtığa yol açabilir. Ofis yaşamı, saatlerce bilgisayar başında oturmak, sigara kullanmak ve sürekli ayakta durmak da bu hastalık için tehlike arz eder. Oturarak aynı pozisyonda çalışanlar ve şoförler bel fıtığı olmaya en yatkın meslek gruplarındandır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr