İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından her yıl 9 Mayıs’ta İHD kurucularından ve yöneticilerinden Ayşe Nur Zarakolu adına verilen “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” sahiplerini buldu. Tutuklu gazetemiz yayın danışmanı Kadri Gürsel’in yerine ödülünü alan eşi Nazire Gürsel, “Düşünce ve ifade özgürlüğü ödülü bugün Silivri’de olan akademisyenler, gazeteciler için değil son referandumda hayır diyen herkes içindir” dedi.

Bu yıl 15’incisi düzenlenen Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül töreninde konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Derya Gazioğlu Keskin, yaşanan karanlık ve zor günlerde bir arada olmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “İnsan hak ve özgürlüklerini öğreten tüm arkadaşlarımızın ardından onların bıraktıkları değerlerle yürüyoruz. Kaybettiklerimizin öğrettikleri cesaretle mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Gazetemiz yayın danışmanı Kadri Gürsel’in ödülünü eşi Nazire Gürsel, DİSK’e bağlı Basın İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren’in elinden aldı. Nazire Gürsel, “Bu ödülü bugün burada almak çok önemli. Bu ödül her zaman çetin şartlarda verildi. Son iki yıldır memleket insan hakları ihlali kasırgası ile karşı karşıya. Bugün gazeteciler akademisyenler milletvekilleri değil sadece etliye sütlüye karışmayan vatandaş nasibini almaktadır” ifadelerini kullandı.

GÜRSEL: GERÇEK SUÇUM ELEŞTİRMEK

Ödül alan tutuklu gazeteciler törene mesaj gönderdi. Tutuklu gazetemiz yayın danışmanı Kadri Gürsel gönderdiği mesajda, “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme suçlamasıyla tutuklandım. Gerçek suçumun ise; Gazetedeki köşemde ve konuşmalarımda iktidarın baskıcı politik ve pratik tutumunu eleştirmek olduğunu biliyorum. Gazetecilik suç olamaz. Tutukluluğum ağır bir insan hakları ihlalidir. Serbest bırakılmazsam, hâkim karşısında ilk kez kendimi savunma hakkı bulduğumda tutukluluğumun üzerinden dokuz ay geçmiş olacak. Maruz kaldığım ihlal çok daha ağırlaşacak” ifadelerini kullandı. Ahmet Altan mesajında, “Kitaplara el konulduğu bir günde kendine el konmuş bir yazarın umutla gönderilmiş sevgilerini sizlere iletiyorum” derken Mehmet Altan ise, “Bu topraklarda insani bir yönetim söz konusu olmadığı dönemlerde baskı ve zulüm artar. Kendi izine düşmüş çaresiz çıkmazının kurbanları 2017 yılında biz olduk” mesajını paylaştı.

Törende ödül alan diğer isimler şöyle: Gazeteci Ahmet Altan’ın ödülünü avukat Veysel Ok, Mehmet Altan’ın ödülünü avukat Ergin Cinmen, Mersin İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi’nin ödülünü eşi Nezihe Tanrıverdi, Şengal’de hayatını katleden Nûjiyan Erhan’ın ödülünü gazeteci Rojda Oğuz, HDP Tutuklu Milletvekilleri adına HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın ödülünü HDP Eş Genel Başkanvekili Serpil Kemalbay, KHK ile ihraç edilen emekçiler adına KESK Şubeler Platformu’nun ödülünü eğitimci Nuray Şimşek, Belge Yayınları’nın ödülünü Sinan Zarakolu, gazeteci İnal Kızılkaya’nın ödülünü Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık Reyhan Hacıoğlu’na verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr