Bu yıl 21 - 27 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Pera Fest, Nevruz’un yanı sıra tüm dünyada “Dünya Irk Ayrımı ile Mücadele Günü” ve “Dünya Şiir Günü” olarak kutlanacak 21 Mart Pazartesi günü Tiyatro Pera’da düzenlenecek geceyle açılacak. Gecede ‘ayrımcılık’ teması üzerine şiirler ve şarkılar seslendirilecek.

Medyada ayrımcılık

Teması ‘Ayrımcılığa Karşı Sanat’ olan 14. Pera Fest’in açılış gecesine Orhan Alkaya, Enver Ercan, Haydar Ergülen, Cenk Gündoğdu, küçük İskender, Lal Laleş ve Hakkı Zariç kendi şiirleri ile katılırken tiyatro sanatçıları Orhan Aydın, Metin Belgin, Deniz Celiloğlu, Ece Dizdar, Yücel Erten, Defne Halman, Nesrin Kazankaya, Jülide Kural, Zeynep Özyağcılar, Aliye Uzunatağan ve Ragıp Yavuz yerli ve yabancı şairlerden birer şiir okuyacak. Şarkılarıyla geceye katılacaklar arasında Sema, Güvenç Dağüstün, Mehtap Meral, Taner Öngür, Serap Yağız, Hasan Yükselir gibi isimlerin yanında, Kürtçe şarkılarıyla Dodan ve Mırady, Arapça şarkısıyla Mihrap Eskiocak yer alacak.

Festival programında, üç panel, bir konferans, üç kısa film, üç uzun metrajlı film ve üç tiyatro oyunu yer alıyor. Festivalin ilk paneli 22 Mart saat 18.30’da Beyoğlu’nda Karşı Sanat galerisinde düzenlenecek. ‘Ayrımcılığa Karşı Sanat’ başlıklı panelin konuşmacıları, sanat eleştirmeni Evrim Altuğ, küratör Ezgi Bakçay Çolak, sanatçı Şener Özmen, sanat eleştirmeni- küratör Ayşegül Sönmez, sanatçı-küratör Feyyaz Yaman ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Emre Zeytinoğlu olacak.

Sinemadan tiyatroya

23 Mart’ta, Cezayir’de ise, ‘Çarşamba Buluşmaları’ işbirliğiyle gerçekleşecek etkinlik 18.00’de ‘Ayrımcılık üstüne 3 Kısa Film’le başlayacak, belgesel sinemacı Enis Rıza Sakızlı’nın ‘Kısa film ve belgeselin ayrımcılığa bakışı’ konulu sunumunun ardından, “Ayrımcılık ve Medya” başlıklı panele, gazeteciler Celal Başlangıç, Tuğrul Eryılmaz, yazar Müge İplikçi ve Bilgi Üni. öğretim üyesi Prof. Aslı Tunç katılacak. Paneli Medyatava editörü Canan Kaya yönetecek.

24 Mart Perşembe 18.30’da ise, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, ‘Europa Nostra Türkiye - Bizim Avrupa Derneği’ işbirliğiyle düzenlenen “Kültürel Miras, Ayrımcılık ve Savaş” konferansı yer alıyor. Prof. Zeynep Ahunbay, savaşların ve ayrımcılığın talan ettiği dünya kültür mirasından örnekler sunacak.

Tiyatrocular buluşuyor

Son üç gün ise ‘Ayrımcılık’ temaslı filmler ve tiyatro oyunları izlenebilecek. 26 Mart Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde ‘Başka Sinema’ işbirliğiyle üç film gösterilecek: Haluk Ünal’ın “Saklı Hayatlar”ı, Emin Alper’in “Tepenin Ardı” ve Özcan Alper’in “Rüzgârın Hatıraları”.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü olması nedeniyle, 15.00’te Galata Perform’da “Tiyatro ve Ayrımcılık” paneli düzenlenecek. D22’den Berkay Ateş, oyun yazarları Cuma Boynukara ve Ebru Nihan Celkan, BGST’den Fırat Güllü, İkinci Kat’tan Sami Berat Marçalı ve Galata Perform’dan Yeşim Özsoy’un katılacağı panelin moderatörlüğünü Pera Fest Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar yapacak

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr