DSP, Hak ve Özgürlükler Partisi ile Milli Egemenlik Partisi'nin 2008, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Milli Egemenlik Partisi'nin ise mali denetimi ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM, 2008 yılındaki mali hesap denetimi sonrasında Hak ve Özgürlükler Partisi ile DSP ve 2009 yılındaki mali hesap denetimi nedeniyle de yine Hak ve Özgürlükler Partisi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

AYM, istenilen bilgilerin istendiği şekilde verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider yapılması, incelemeye ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğu gerekçesiyle partiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Milli Egemenlik Partisi'nin 2008 ve 2009 mali hesap denetiminde herhangi bir sorun olmadığına hükmetti.

"DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMASINA KARAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR"

AYM Üyesi Osman Paksüt, alınan tüm kararlara karşı oy kullandı. Kararların 10 Şubat 2016'da alındığını belirten Paksüt, kesin hesapların AYM'ye sunulmasından itibaren 5 yıl sonra verildiğine kaydetti. Paksüt, "Anayasa öngörülen parti siyasi mali denetim kurumunun amaçlarına, hukukun genel ilkelerine ve korunmak istenen demokratik değerlere bakıldığında herhangi bir devlet katkısı da almayan partilerin mali denetimlerinin ait olduğu yıldan çok uzun zaman geçtikten sonra yapılmasının hangi üstün hukuki yarara hizmet ettiğini anlamak güçtür.

Bu nedenle büyük gecikmelerle yapılan bu tür mali denetimlerin karara bağlanması ve denetime bağlı hukuki sonuçlar çıkarılması yerine dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmesi gerekmektedir." dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr