Uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın her gün yenilenmesi için oldukça önemli. Yaşam kalitesini azaltan ve kişinin sağlığında bozulmalara yol açan uyku bozukluğunun yaklaşık 85 türü bulunuyor. En sık görüleni ise “Gündüz Aşırı Uykululuk (GAU)” hali. Türkiye’de her 5 kişiden birinde var. Türkiye’de her 5 trafik kazasından biri gündüz aşırı uykululuktan kaynaklanıyor. Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 37’si bir ay içerisinde, en az bir defa gün içinde istemeden uykuya dalıyor. Uyku bozuklukları, günlük iş temposu veya başka sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilerek çoğu zaman ciddiye alınmıyor.

Sanayileşme bozdu

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, ideal uykunun 6 saatten az, 10 saatten fazla olmaması gerektiğini söyledi. Aksu, endüstri devrimi ile uyku süresinin tüm toplumlarda belirgin şekilde azaldığını kaydetti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Merkezi Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz ise modern sosyal yaşamda mutluluk ve iyi bir iş performansı için uyanıklığın yeterli düzeyde olması gerektiğini vurguladı. Uykululuk hastalığında, ilaç ve davranışçıl tedavilerin yapıldığını belirten Karadeniz, “Narkolepsi, gündüz aşırı uykululuk ile seyreden bir hastalıktır. Hastalar tipik olarak gün içinde kısa süreyle uyuyakalırlar, sonra dinlenmiş şekilde uyanırlar. 2-3 saat içinde kendilerini yeniden uykulu hissederler.

Aksu: Çernobil'in nedeni de uykusuzluk

Prof. Dr. Murat Aksu, Avrupa Uyku Araştırma Kurumu’nun 2015’te 19 ülkede yaptığı “Direksiyon Başında Uyuya Kalma” anketinin sonuçlarına değindi. Aksu “Ülkelerin çoğundaki kaza vakalarının yüzde 80’inden fazlasında sürücülerin kendilerini ‘çok uykulu’ ya da ‘biraz uykulu’ hissettikleri zamanlarda meydana gelmiş. Uyku apnesi olarak bilinen Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) olan, gün içi uykusuzluk ve uyku bozukluklarından şikâyetçi kişilerin, direksiyon başında uyuyakalma potansiyelinin daha yüksek olduğu tespit edilmiş. Çernobil kazasında 13 saat üstü çalışan mühendislerin uyku yoksunluğu çok önemli bir etken. ABD’nin en büyük tren kazası Spuyten New York Tren kazasında, makinistte o zamana kadar tanısı konmamış OUAS varlığı ve treni kullanırken uykululuk hali olduğu ortaya çıkmış.

TEST: Uyuklar mısınız?

Gazete ve kitap okurken
-TV seyrederken
-Sinema ve tiyatroda
-Araba yolculuğunda
-Öğleden sonra
-Birisi ile oturup konuşurken
-Öğle yemeğinden sonra sessiz ortamda
-Trafik durduğunda

Hiç  Nadiren  Sıklıkla  Her zaman

0       1                2            3

10 ya da daha fazla puan aldıysanız gündüz uykululuğunuz var demektir. Bu durumda bir uyku merkezinde incelenmeniz gerekir

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr