Yüzde 100 kapalı olan bacak damarları yüzünden ayağının kesileceği söylenen Mehmet Demirci, Fırat Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Necati Dağlı tarafından yapılan başarılı bir yöntemle sağlığına kavuşarak, ayağının kesilmesinin önüne geçti.

Başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuşan hasta Mehmet Demirci'nin oğlu Tuncay Demirci, daha önce gittikleri hastanelerde doktorların babasının ayağının kesileceğini söylediklerini, Fırat Üniversitesi'nde yapılan tedavinin ardından babasının sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Tuncay Demirci, şunları kaydetti:

“Babamın ayağında damar tıkanıklığı vardı. Şifa bulmak amacıyla İstanbul’a götürdük. Orada 25 gün tedavi gördü. Tedavi sonrası burada bulunan doktorlar babamın ayağının kesileceğini, daha fazla müdahale yapılamayacağını söylediler. Ameliyatla babamın parmaklarının alınacağını, ileriki zamanlarda ise ayağının hatta uyluk kısmından bile kesilebileceğini söylediler. Ondan sonra İstanbul'da ve Kocaeli'de bu işler ile uğraşan diğer doktorları araştırmak için birkaç hastane daha gezdik ama bu merkezlerde bacak damarlarının açılamayacağını söylediler. Yüksek ihtimalle ayağın uyluk bölgesinden kesileceğini söylediler, aklımıza yatan bir netice alamadık. Sonra biri vasıtasıyla Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. M. Necati Dağlı hocamıza ulaştık. Allah'a şükür kendisi 4 saat süren bir anjiyo işlemi yaptı. Periferik anjiyo denilen bir sistemle babamın kapalı olan damarlarını açtı. Şu an sağlık durumu iyi. Gezmeye başladı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.”

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Necati Dağlı ise Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Kronik Total Oklüzyon (KTO) denilen yeni yöntemlerle yüzde 100 kapalı olan bacak damarlarının hepsini açtıklarını belirterek, başarılı operasyonlar sonrası, son zamanlarda birçok ilden gelen hastalarla beraber hasta sayısında artış olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dağlı, “Periferik anjiyografilerle yüzde 100 kapalı olan bacak damarlarının hepsini açmaktayız. Periferik arterleri, bacak, kol, bağırsak, karaciğer, dalak gibi yüzde 100 tıkalı olan hastalarda girişim imkânı ve girişim yapabilen hekim sayısı Türkiye'de çok azdı. Buna rağmen Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde kalp, bacak, kol, bağırsak, karaciğer, dalak, böbrek ve aort gibi damarları yüzde 100 tıkalı olan hastaların tümüne çok başarılı girişimlerle açılmaktadır. Son hastamız İstanbul'da birçok hastane gezmiş ve birçok merkezde takip edilmiş. Herhangi bir şifa bulamamış bir hastamızdı. Yüzde 100 tıkalı kalp damarlarında tecrübemizin çok olması nedeniyle bacak damarı tıkalı olan bu hastanın da yüzde 100 tıkalı damarını kronik total oklüzyon yöntemi ile hastaya modifiye TAP bifurkasyon tekniği kullanarak iki stent takarak, bacak ve ayak damarlarını açtık. Yaptığımız yeni girişimsel yöntemlerle hastamızı 3 gün sonra hiçbir ağrısı olmadan, yürür vaziyette taburcu ettik.” dedi.

Yüzde 100 tıkalı damarı bulunan hastaların başka şehirlere gitmemesi ve Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne başvurmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Dağlı; Türkiye’nin birçok ilinden kalp, bağırsak, boyun ve bacak damarları tıkalı olan hastaların Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne başvurduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr