Avustralya Gazi İşleri Bakanlığı, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'nda her yıl Şafak Ayini Töreni'nin ardından düzenlediği anma etkinliğini, bu yıldan itibaren yapmama kararı aldı. Bakanlık yetkililerinin bu kararı, geçen 4 Şubat'ta, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nde (TÜRSAB) düzenlenen bilgilendirme toplantısında tur operatörlerine duyuruldu.

Bakanlığın, Avustralyalı vatandaşların görüşlerini aldığı, bu doğrultuda, 100'üncü yılın sona ermesi, törenlerin 1.5 günlük süreye uzaması ve Lone Pine Anıtı'nda kötü hava koşullarında katılımcıları koruyacak elverişli ortamın yaratılamaması gibi etkenlerin gerekçe olarak ortaya çıktığı ve törenlerin daraltılması kararının verildiği öğrenildi.

Bakanlık yetkilileri, Anzak Koyu'ndaki Şafak Ayini törenin ise yapılmaya devam edeceğini ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Bu yıl 25 Nisan günü Avustralya hükümeti, Yeni Zelanda hükümeti ile birlikte Anzak Koyu'ndaki Şafak Ayini törenini yapacak. Avustralyalıların törenleri burada son bulacak.

Yeni Zelandalıların ise bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Conkbayırı'ndaki Anıtta tören yapması bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr