Avukatın kararı temyiz etmesinin ardından Tuncar Tan, 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği dilekçede "Tarafıma verilen 10 yıl hapis cezasını onaylıyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Erzurum İstasyon Meydanındaki mitingine, 4 Haziran günü Tekman İlçesi'nden 25 D 0877 plakalı minibüs ile getirdiği partilileri bırakan sürücü Aydın Taşkesen, bozuk olan aracın kapısını tamir için oto sanayi sitesine gitti.

HDP'ye ait afiş ve flamaların bulunduğu minibüsle sanayiye giren Taşkesen, HDP'nin mitingini protesto edenlerin saldırısına uğradı. Camları kırılan minibüsün ateşe verilmesi sırasında çeşitli yerlerinden yanan Taşkesen, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Olayla ilgili olarak 6 Haziran günü yakalanan Tuncar Tan, ilk sorgusunun ardından tutuklandı.

Başında ve ellerinde yanıklar bulunan 8 çocuk babası Aydın Taşkesen ise yaklaşık 2 ay hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Evli ve 4 çocuk babası Tuncar Tan hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'yakarak mala zarar verme' suçlarından 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen 19 Ocak günü görülen karar duruşmasında Tuncar Tan 'yangın çıkartarak ve olası kasıtla öldürmeye teşebbüs' suçundan önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, eylemin olası kastla işlendiğini dikkate alarak cezayı müebet hapis cezasına dönüştürdü. Eylemin teşebbüs aşamasında kaldığını, meydana gelen tehlikenin ve zararın ağırlığını gözeten mahkeme heyeti, TCK'nın 35'nci maddesi uyarınca Tan'ın cezasını 12 yıla düşürdü. Sanığın fiilden sonraki ve yargılama aşamasında davranışlarını lehine takdiri indirim sebebi kabul eden heyet, Tuncar Tan'ı 10 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Tuncar Tan'a verilen hapis cezasının ardından avukatı Alparslan Başlıcan kararı temyiz etti. Avukatının kararı temyiz etmesinden sonra Tuncar Tan, tutulduğu E Tipi Cezaevinden yargılandığı mahkemeye bir dilekçe gönderdi. Geçen 27 Ocak günü Tuncar Tan'ın el yazısıyla mahkemeye gönderilen dilekçede "Sayın başkanım, 19 Ocak tarihinde mahkemenizde yargılandım. Tarafıma verilen 10 yıl hapis cezasını onaylıyorum. Yargıtay Ceza Dairesi'ne gönderilmemesi hususunda gereğinin yapılmasını, saygılarımla arz ederim" dedi.

Gönderilen dilekçenin ardından ceza miktarı fazla olduğu için usulen karar Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay Tan'ın cezasını onayladığı dilekçesi nedeniyle, Avukatı Alparslan Başlıcan'ın savunma ve itiraz dilekçesini dikkate almadan usulen dosyayı inceleyecek.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr