Tokat'ta Atatürk Ortaokulu tarafından 2014 yılında 'Eğitimde feda edilecek bir ay yoktur' isimli proje hazırladı. Projeye yerelde Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen Tokat Şubesi, yurtdışından ise İspanya, Romanya, Polonya ve İtalya'da ortak oldu.

İspanya koordinatörlüğünde '2014 yılı Erasmus+karma okul eğitimi stratejik ortaklıklar' başvurusu aynı yıl Avrupa Birliği projesi kapsamında kabul edildi. Proje kapsamında 5 ülkedeki öğretmenler ve öğrencilerin diğer ülkeleri ziyaret ederek, okula devamsızlık gösteren öğrencileri yeniden okula devam etmeleri planlandı.

Bu kapsamda ilk olarak geçtiğimiz yıl Ocak ayında İspanya'da toplantı düzenlendi. Sendika yöneticileri ve Atatürk Ortakulu öğrencilerinden bir grup geçen yıl Nisan ayında İspanya'ya giderek başkent Madrid'e 21 kilometre uzaklıkta bulunan Alganda Del Rey ilçesinde okul ziyaretinde bulundu. Bir hafta süren ziyaret sonrası Türkiye'ye dönen Tokat heyeti bu kez geçtiğimiz yılın Ekim ayıda İtalya'da düzenlenen ve diğer ülkelerin öğretmenlerinin de katıldığı toplantıya katıldı.

Burada program ortağı diğer ülkeler 10 Ekim 2015 için planlanan Tokat ziyaretini, IŞİD terörü bahanesiyle iptal ettiğini bildirdi. Ardından 10 Ekim 2016 için planlanan ikinci Tokat ziyaretini yine aynı sebeplerden dolayı askıya aldığını Türk heyetine açıkladı.

"IŞİD'İ BAHANE ETTİLER''

Türk Eğitim Sen Tokat Şube Başkan Yardımcısı Önder Kunt, projeye İspanya koordinatörlüğünde ortak olduklarını ve asıl amacın okula devamsızlık gösteren öğrencilerin yeniden okula devam etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Projenin diğer ortak 4 ülkesinin 2017 yılının Aralık ayına kadar Tokat'a gelmeleri gerektiğini söyleyen Kunt, şöyle dedi:

"Okul yöneticileri 2015 yılının Ekim ayında ülkemize gelmeleri gerekirken gerek IŞİD'i gerekse terörü bahane ederek ülkemize gelmediler. Yine bu yılın Ekim ayında gelmeleri gelirken yine aynı sebepten dolayı gelmeyeceklerini söylediler. 2017 yılının Aralık ayında son bulacak projeyi şu an için askıya aldılar. Biz ülkemizin gayet demokratik olduğunu, ifade özgürlüğü bulunduğunu, bizim IŞİD'le tamamen alakasız olduğumuzu ve IŞİD'e ülke olarak soğuk baktığımızı ifade ettik. Ama oradaki İspanya Ulusal Ajansı'nın bürokratları bizim ülkemizi riskli ülke gördüklerinden dolayı göndermediler."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr