ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD’in Avrupa’da kanlı saldırılar düzenlemek üzere en az 400 militan yetiştirdiğini yazdı. Ajansa konuşan yetkililere göre, Brüksel ve Paris’i hedef alan hücreler gibi örgütlenen militanlara “saldırıların yeri, zamanı ve yöntemini kendilerini belirlemeleri” talimatı verildi. Talimatın amacıysa “maksimum kaos” yaratmak.

Avrupa’daki cihatçı trafiğini takip etmekle görevli Avrupalı ve Iraklı istihbarat yetkilileri, bu militanların Suriye ve Irak’taki kamplarda eğitildiğini söylüyor. Avrupa’daki IŞİD militanlarının 2014’e dek birkaç haftalık eğitim aldığını belirten bir yetkili, “Şimdi strateji değişti. Özel birimler kuruldu. Eğitim süresi uzadı” diyor.

Bu ifadeler, Avrupa polis örgütü Europol’ün ocak raporuyla örtüşüyor. Raporda IŞİD’in Avrupa ülkelerinde düzenlenecek saldırılar için ayrı bir idari birim oluşturduğu, bu birime dahil olan militanlara kapsamlı bir eğitim verildiği belirtiliyordu.

Can kaybı değil, sayı

Aynı yetkiliye göre, IŞİD’in saldırılardaki hedefi de değişiyor: “En yüksek can kaybından çok, mümkün olduğunca çok terör eylemi yapmayı hedefliyorlar. Böylece düşman daha çok para ve insan gücü harcamak zorunda kalıyor.”

İstihbarat yetkilileri, IŞİD’in özellikle dış saldırılar için 400 ila 600 militan yetiştirdiğini düşünüyor. Suriye’ye yaklaşık 5 bin Avrupalının gittiği biliniyor. Avrupa’ya döndüklerinde yarı bağımsız hareket eden hücreler kuran militanlar, birbirleriyle kısmi iletişim kuruyor. Fransız Senatosu’nun cihatçı hücrelerin takibinden sorumlu komisyonuna eş başkanlık yapan Nathalie Goulet, Paris zanlısı Saleh Abdeslam’ın doğup büyüdüğü Brüksel’deki saldırılardan 4 gün önce yakalanmasına dikkat çekiyor.

Abdeslam’ın ‘cihatçı yuvası’ Molenbeek varoşuna yeni bir hücre kurmak için döndüğünü savunan Goulet, “Saklanmakla kalmadı, yeni saldırı tertipledi” diyor.

Terörist avı devam ediyor

Brüksel saldırılarında kaçmayı başaran saldırgan(lar) aranıyor. DNA incelemelerinin ardından, havaalanında kendini patlatanların İbrahim el Bakraou ve Najim Laachraoui, metroda kendini patlatanın İbrahim’in kardeşi Halid el Bakraoui olduğu netleşti. Havaalanından kaçmayı başaran bir saldırgan var. Ayrıca metro güvenlik kameraları Halid’in yanısıra patlayıcı yüklü ağır bir çanta taşıyan ikinci bir saldırgan olduğunu ortaya koydu. Bu kişinin akıbeti belli değil.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr