Türkiye’ye insan hakları ve ifade hürriyeti gibi konularda sert eleştiriler yapan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi İzleme Komitesi'nin Türkiye raporu, 24'e karşı 96 oyla kabul edildi. Türkiye’nin siyasi denetime alınması için verilen bir önerge ise son anda reddedildi.

Strasbourg’da devam eden AKPM Yaz Dönemi Oturumu'nda, İzleme Komitesi raportörleri Norveçli parlamenter Ingebjorg Godskesen ve Sırbistanlı Natasa Vuckovic’in kaleme aldığı "Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi" başlıklı rapor ve karar tasarısı tartışıldı.

YOLSUZLUK

Karar metninde büyük ölçüde Güneydoğu’daki operasyonlar, milletvekili dokunulmazlığı, basın özgürlüğü ve hukuk devleti konuları ön plana çıkarıldı. Türkiye’de son zamanlarda ifade ve medya özgürlükleriyle ilgili gelişmeler, hukuk devletinin erozyona uğraması, insan hakkı ihlalleri ve Güneydoğu’daki operasyonların "demokratik kurumların işleyişi" konusunda ciddi şüpheler uyandırdığı not edildi.

Kararda, “Dört bakan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu hakkındaki 17-25 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk iddiaları ulusal politik süreçlerle ilgili değişikliklerin başlangıç noktası oldu” ifadelerine yer verildi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİSİ

Karar metninde, Türkiye’de medya ve gazeteciler üzerindeki baskıya da yer verildi, "Gazeteciler ve basın organlarına yönelik saldırılar, mülkiyet hakkına aykırı biçimde medyalara el konulması, gazeteciler üzerindeki baskılar ve sadece işini yapan gazetecilerin cezalandırılması otosansüre yol açmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Kararda, Türk Ceza Kanunu'nun "Cumhurbaşkanına Hakaret"le ilgili 299 ve "Türk Millet ve Devletini Aşağılama"yla ilgili 301’inci maddelerinin kaldırılması talep edildi.

'SİYASİ DENETİM' REDDEDİLDİ

40 değişiklik önergesinin verildiği ve oylandığı raporda dikkati çeken bir konu da Türkiye’nin tekrar izleme prosedürüne tabi tutulma gündemi oldu. Bu yöndeki değişiklik önergesi 64’e karşı 68 oyla reddedildi. Değişiklik önergelerinden sonra tasarı hakkında yapılan oylamada 96 kabul, 24 red ve 10 çekimser oyu kullanıldı. Böylece İzleme Komitesi’nin raporu ve tasarı kabul edilmiş oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr