Strasbourg CHP Birliği üyeleri Pazar sabahı geleneksel kahvaltı programıyla bir araya geldi. Aynı gün öğleden sonra Avrupa Konseyi karşısında saat 14.30’da başlayan ‘Cumhuriyet Gazetesine’ dayanışma gösterisine 100 civarında Fransa ve Almanya’dan gelen CHP üyeleri, sivil toplum derneklerin temsilcileri destek verdi.

Destek veren dernekler içinde Almanya Baden Württemberg Eyaleti CHP Birlik Başkanı Kazım Kaya, Strasbourg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Özcan, Strasbourg CHP Birlik Başkanı Mustafa Kemal Özçelik, CHP Meclis Üyesi Emre Çam, CHP Strasbourg Yöneticisi Burak Özkuzucu katıldılar.

Dayanışmada CHP üyeleri ellerinde ‘Cumhuriyet Gazetesi Susturulamaz’ yazılı harflerle ‘susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’, ‘faşizme karşı omuz, omuza’ sloganları atıldı. Dayanışma’ya Fransız basını ilgi gösterdi. Okunan basın bildirisi Fransızca tercüme edildi.

Cumhuriyet teslim alınmayacaktır

CHP Strasbourg başkanı Mustafa Kemal Özçelik okuduğu basın bildirisinde şu mesajları verdi: ‘ Son dönemde partimizin Genel Başkanı, milletvekillerimize, yol arkadaşlarımıza yönelik saldırılar artmaktadır. Tüm hukuksuz girişimleri, saldırıları şiddetle kınıyoruz. En son Genel Başkan Yardımcımız Bülent Tezcan’a yönelik saldırı düzenlendi. Sayın Tezcan partimizin hukuk alanındaki görüş ve düşüncelerinin oluşmasına büyük katkı sağlayan Türkiye’nin daha iyi anayasaya sahip olması için her türlü çabayı ve özveriyi, gösteren yol arkadaşımızdır. Ona yapılan saldırı sadece CHP’ye değil, Hukuk Devleti mücadelesinedir. Türkiye tarihine tanıklık eden, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olan, Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluşunu desteklediği ulusal mücadelede ve sonraki süreçte yazılı basın unsuru olan ve taşıdığı anlam, misyon ile artık tarihsel kimliği bağlamında’da sıradan bir gazete olmayan ‘Cumhuriyet Gazetesi’ onlarca badire ve katliamla mücadele etti. Değerlerinden vermediği ödünle hep bedel ödeyen Cumhuriyet şu anda Laik Türkiye’ye ödetilmek istenilen bedel gibi yok edilmek isteniyor. Oysa, Cumhuriyet için yazarları katledilirken bile ödün vermeyen, geri adım atmayan Cumhuriyet Gazetesi bugünde dimdik ayakta’.

"Avrupa Konseyi önünde haykırmaktan acı duyuyorum ama mecburuz"

Almanya Baden Württemberg CHP Birlik Başkanı Kazım Kaya’nın mesajı özetle şu ifadeler yer aldı: ‘Ülkemiz çok kötü yönetiliyor. Kapkaranlık. Ama karanlık tünelin sonunda ışık gözüküyor. Bunun için birlikte mücadelemiz devam edecek. Bugün burada AK önünde bağırmak ve haykırmaktan acı duyuyorum. Ama buna mecburuz. Bize bugünleri yaşatanlardan nefret etmiyoruz ama mücadelemizden vazgeçmeyeciğiz. Cumhuriyet Gazetesi bizim kırmızı çizgimizdir. Bunlar Cumhuriyet denilen her şeye saldırıyorlar. Cumhuriyet Gazetesini yok ederlerse sıra CHP’ye daha sonra Cumhuriyet’e geliyor buna asla müsaade etmeyeceğiz’ dedi.

93 yıllık birikimlerimizi çaldılar

CHP Meclis Üyesi Emre Çam ise ‘ Türkiye’nin 93 yıllık birikimini çaldılar. Bizler asla ve asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, susmayacağız. Cumhuriyet demek haksızlıklara karşı mücadele etmek demektir. Maden’de hayatlarımızı çaldılar, sokakta geleceğimizi çaldılar. Olağanüstü hal çok kötü yönetilmektedir. CHP olarak hiçbirimiz susmayacağız, davamızdan geri dönmeyeceğiz’ diye konuştu.

Bir saat süren dayanışma gösterisine gelenler Türkiye, Atatürk, CHP bayraklarıyla beraber taşıdıkları dövizlerle Cumhuriyet Gazetesi'ne sahip çıktılar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr