Bahamalar belgelerinde eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes’un bir off-shore şirkette yöneticisi olduğunun ortaya çıkmasının ardından Avrupa Komisyonu, konuyla ilgili soruşturma başlatıp başlatmayacağını değerlendirdiğini açıkladı. AK sözcüsü, “Bayan Kroes bizi konu hakkında henüz bilgilendirdi, yorum yapmadan önce bu durumu analiz edip bilgileri kontrol edeceğiz” dedi.

‘Kurallara aykırı’

AB yetkilileri, ‘şirket sahibi olduğu’ bilgisini bildirmemenin AB kurallarına aykırı olduğunu dile getirdi.

1990-2016 arasında Bahamalar’da kayıtlı 175 bin 888 şirketle bağlantılı politikacı ve iş insanlarının bilgilerini içeren Bahamalar belgeleri, dün tüm dünyayla eşzamanlı olarak gazetemizde yayımlandı. Alman Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilen ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’yla (ICIJ) paylaşılan 1.3 milyon belge içinde eski Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

Mal beyanında yok

Belgelere göre vergi kaçakçılığıyla mücadelesiyle bilinen Kroes, Avrupa Rekabet Komiseri olduğu dönemde Mint Holdings adlı Bahamalar merkezli off-shore şirketin yöneticiliğini de yapmış. Kroes’un yöneticilik dönemi 4 Temmuz 2000-1 Ekim 2009 tarihlerine denk geliyor. Kroes, Kasım 2004’ten Şubat 2010’a kadar Avrupa Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesiydi. Ancak Hollandalı politikacının Avrupa Komisyonu’nda görevdeyken verdiği mal varlığı beyanında, bu şirketle ilgili bir bilgi yer almıyor.

Kroes’un avukatı Oscar Hammerstein ICIJ’e gönderdiği mektupta, “Kroes, özel sektörle karmaşık ilişkileri olduğunu yalanlıyor. Kroes, ICIJ’in sorularının ardından bu konuda Avrupa Komisyonu Başkanı’nı bilgilendirdi ve bunun için tam sorumluluk alacak” demişti.

İşte Bahama Belgeleri'nde adı geçen 10 Türk şirketi

#bahamasleaks... Bilal'in gemilerini yapan Yardımcı, Bahamalar’a ‘gönül’den bağlanmış

#bahamasleaks... Eski Galatasaray yöneticisi Cem Kınay'ın paraları Belize'de mi?

#bahamasleaks... Bahama sürprizleri: AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kroes'un 'iki' yüzü

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr