‘İşten çıkarırken nerelisin diye sordular’

Depo önünde direnen işçilerden Eylem Görgü, gazetemiez yaptığı açıklamada. sendikaya üye olmasının ardından işten atıldığını belirterek, “Açıklamaya bile gerek duymadan bizi işten çıkardılar, ihtarname de verilmedi. 10 yıldır çalıştığım ve 2 kez çalışma performansımla ödül aldığım iş yerime canlı bombaymışım gibi alınmıyorum. Ben içeride arkadaşlarınca sözü önemsenen, kanaat önderi niteliğinde bir işçiyim, sendikalı ve aktif bir çalışanım. İşten atılmamız üzerinden diğer işçileri korkutmaya çalıştılar. Bu durum şirketin ‘Sendikaya üye olmayın’ deme şekli, diğer işçilere gözdağı. İşten çıkarırken bana bir de ‘nerelisin’ diye sordular, bir çalışana bu sorulur mu, sorulursa da neden sorulur?” dedi.

‘Tek sebep sendikalı olmamız’

Depo önündeki eylemi sürdüren bir diğer işçi Akın Gerçek ise, “İşten çıkarılmamızı, takım çalışmasına uyumsuz olmak ve arkadaşlarla iş diyaloğu kurmada zorlanmak gibi şeylerle açıkladılar. Ancak tek sebep sendikalı olmamız. İçeride kalan arkadaşlarımıza da köle muamelesi yapmaya devam ediyorlar. Örgütlü ya da örgütsüz tüm emekçileri, bağımsız işçileri, herkesi dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

DGD-Sen: İşçiler geri alınana kadar mücadele sürecek

Avon yönetimi işçilerin sendika üyeliği değil farklı sebeplerle işten çıkarıldığı savunurken, Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası’nda (DGD-SEN) örgütlenme uzmanı olarak görev yapan Pelin Daş, “İşveren elbetteki yalanlayan açıklama yapacak, çünkü yapılanın açıkça anayasal bir suç olduğu biliniyor. Avon’a sendika girene ve işçiler işe geri alınana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

Dünya çapında kampanya hazırlığı

Kadın akademisyenler ve kadın örgütleriyle birlikte dünya çapında bir kampanya başlacaklarını ifade eden Daş, “Kadınlara güzellik vaat eden bir markanın kadın işçiler, ustabaşı ve takım liderleri tarafından mobinge ve tacize maruz kalıyor. Bu nedenlerle direnişimizi sürdüreceğiz. İşçi direnirse sermaye ve patron kaybedecek, buna inanıyoruz. Yeraltında direnen DEKA ve Balçınlar işçilerine; Beşiktaş, Ataşehir, Bakırköy ve Avcılar’da direnen temizlik işçilerine de selam ediyoruz” dedi.

Kadınlar ve sendikalardan destek

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kızıl Bayrak, Liman-İş, Nakliyat-İş, Emekliler Dayanışma Sendikası üyeleri ve bağımsız işçiler depo önündeki eylem alanına gelerek işçilere destek oldu. Sosyal medya üzerinden “#1AmaçİçinGüzellik”, “#AvonDirenişte”, “#RujunuSilSesiniYükselt” etiketleriyle bir de kampanya başlatıldı.

Avon’dan açıklama

Öte yandan, Avon Türkiye’nin gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, “Dünyada milyonlarca kadına kazanç fırsatı yaratan ve kadınları güçlendiren 130 yıllık köklü bir şirket olarak, son günlerde kamuoyuna yansıyan ancak gerçeği yansıtmayan haberlerle ilgili büyük üzüntü duymaktayız. Çalışan memnuniyeti, kadın hakları, ayrımcılık gibi marka olarak özellikle hassasiyet gösterdiğimiz ve yıllardır en büyük savunucusu olduğumuz konular olduğu için sizleri bilgilendirme ihtiyacı hissettik. Bugün 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteren global bir şirket olarak, tüm çalışanlarımızın haklarını en üst düzeyde gözetmekteyiz. Bu kapsamda çalışma arkadaşlarımızın yasalarca belirlenen sendikal örgütlenme haklarına saygı göstermeyen bir anlayışı benimsememiz söz konusu olamaz. Sözü geçen kişilerin iş akitlerinin sonlandırılmasının sendikal örgütlenme haklarıyla bir ilgisinin bulunmadığının altını çizmek isteriz” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr