Resmi Gazete’de bugün yayınlanan ‘Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik’e göre AVM’lerde bebek bakım odası ve çocuk oyun alanı, sosyal ve kültürel etkinlik alanı, acil ve tıbbi müdahale odası ve bir ibadet yeri ayrılması zorunlu kılındı. Bu alanların otopark dışında ve AVM’nin kolay ulaşılabilir bir yerinde olması gerekecek.

Yönetmeliğin 10. maddesine göre, satış alanı 100 bin metrekarenin altında olan AVM’lerde en az 30 metrekare, 100 bin metrekareden büyük olanlarda ise en az 50 metrekare büyüklüğünde, içinde lavabosu olan, yeterli iklimlendirmeye ve ihtiyacı karşılaşacak diğer niteliklere sahip, kadın ve erkekler için ayrı ibadet yeri oluşturulması gerek.

Ortak kullanım alanları, engelli, yaşlı ve çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulacak.

Kazalara karşı önlem

AVM yönetimleri bu alanlarda oluşabilecek kazalara karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesinden de sorumlu olacak.

Acil tıbbi durumlarda ilk müdahalenin yapılabilmesi ve ihtiyaç halinde en yakın hastaneye sevkin sağlanabilmesi amacıyla, alışveriş merkezinin kolay ulaşılabilir bir yerinde en az 20 metrekare büyüklüğünde acil tıbbi müdahale ünitesi oluşturulması da yeni yönetmelikte yer bulan düzenlemelerden.

Otoparkların dışardan kullanımını sınırlandırmak için, AVM yönetimleri süreli kullanıma bağlı ücretlendirme de yapılabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr