Ocak ve şubatta çift haneli ciro artışlarının görüldüğü alışveriş merkezlerinde (AVM)e mart ayında ciro artışı yüzde 1.8 ile sınırlı kaldı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’nin 2016 ilk çeyrek ve mart ayı sonuçları açıklandı.

AYD Başkanı Hulusi Belgü, mart ayında Ankara ve İstanbul’da art arda yaşanan terör saldırıları sonrası hem sosyal hem de ekonomik olarak oldukça zor bir süreç yaşandığını söyledi.

Belgü, “Saldırıların olduğu dönemde AVM ziyaret sayılarında yüzde 60’a varan oranlarda düşüş görüldü. Endeks değerlerine baktığımızda da hem ciro hem de ziyaret sayısı anlamında kötü bir ay yaşadığımızı görüyoruz. Kategoriler bazında da endeks mart ayından nispeten olumsuz etkilendi” dedi.

Hipermarketler önde

Mart 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 3.9’luk azalma yaşandı. Ziyaret sayısı endeksi ilk çeyrek bazında geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise bir değişim yaşanmadığı gözlendi.

AVM Ciro Endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.8’lik artışla 170 puana çıktı. Veriler ilk çeyrekte de geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 9.6 artarak 183 puana yükseldi.

AVM’lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar ilk çeyrekte 2015 ilk çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 9.7 artarak 699 liraya çıktı.

Geçen yılın mart ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Mart döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 2 arttı. En yüksek ciro artışı, hipermarketlerde yüzde 27 olarak ölçüldü. Ayakkabı kategorisi yüzde 10, yiyecek kategorisi yüzde 4, giyim kategorisi yüzde 2 artarken teknoloji hipermarket ve AVM’lerdeki diğer alan cirolarında ise değişim olmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr