Belediye-İş Sendikası 2 No'lu Şube'nin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığını öne sürdüğü, ancak taşeron temizlik şirketinin 'verimli olmadıkları' gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirttiği 33 işçiden 9'u, yapılan görüşmelerin ardından işe döndü. Kalan 24 işçi ise belediye binasının önündeki parkta çadır kurup, gün boyu halay çekerek veya slogan atarak eylem yapıyor.

Suçlanan Avcılar Belediyesi, bir açıklama yaparak, taşeron sistemine karşı olduğunu, ancak hizmet alınması için alt işverenlerle iş yapıldığını belirtirken, kurumda çok sayıda sendikalı işçi çalıştığını bildirdi. Belediye, işten çıkış kararlarının taşeron firmanın tasarrufu olduğunu, onlara işçi alımı veya çıkarılması konusunda baskı yapılamayacağını, hukuki yollara başvurulabileceğini vurguladı.

Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul ise bugün Maltepe Belediyesi'nin toplu iş sözleşmesini imzaladıktan sonra, Avcılar'a gelerek eylemci işçilere destek verdi.

Belediye yönetiminden, haksızlık veya hatadan dönülmesini isteyen Yurdakul, polisin sıkı önlem aldığı alanda işçilere seslenirken, bir işçiye tebliğ edilen yazıyı göstererek, çıkış nedeni olarak İş Yasası'nda 'Ahlaksızlık ve hırsızlık' gibi suçları düzenleyen 25/2'nci maddenin gösterildiğini söyledi.

Bu iddianın doğru çıkması halinde işçilerin yanında yer almayacağını ifade eden Yurdakul, hatadan dönmenin erdemlilik olduğunu belirterek, "Yasa gereği işten çıkarılan işçiye 25/2'nci madde hariç işsizlik aylığı veriyor. Yani bu madde nedeniyle işçilere işsizlik maaşı da ödenemiyor. Pazar günü akşamına kadar bekliyorum. Ramazan'a kadar bu iş çözülmezse, Belediye-İş Sendikası ses sistemli otobüsüyle, bütün yönetimiyle, Türkiye ile birlikte burada olacak" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr