ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mavkidaşı Sergey Lavrov ile Suriye’de çatışmaların kesilmesinin şartları konusunda ilkesel olarak geçici anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Dün Kerry ile Lavrov’un ilk telefon görüşmesinin ardından Rus Dışişleri Bakanlığı “Ateşkes koşulları ve koordinasyon yöntemlerini konuşmaya devam ettiler” açıklamasıyla yetindi. Ama dün akşam saatlerinde Kerry ile Lavrov iki telefon görüşmesi daha yaptı.

Obama ile Putin görüşecek

Dün Ürdün’e konuk olan Kerry “anlaşmanın gelecek birkaç gün içinde başlayabileceğini, hâlâ uzlaşıya varılamayan konularda boşlukları doldurmaya çalıştıklarını” dile getirdi. Sahada değişiklik beklemediğini belirten Kerry, Suriye’de açlık çeken yerleşimlere yardım ulaştırıldığı örneği eşliğinde geçmişe nazaran ateşkese çok daha yakın olduklarını söyleyerek umut verdi. ABD ve Rusya liderleri Barak Obama ve Vladimir Putin’in yakında aralarında ele almalarının ardından anlaşmanın yürürlüğe gireceğini belirten Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a “O baştayken bu savaş bitmez” tavrını koydu.

Esad’ın şartı Türkiye’ye önlem

İspanyol El Pais gazetesine konuşan Esad ise bundan 10 yıl sonra “Suriye’yi kurtaran kişi” olarak hatırlanmak istediğini söyledi. Esad, ateşkese yeşil ışık yaktı, ama şiddetin durdurulmasının birçok önemli etkene bağlı olduğunu belirtti: “Öncelikle terör örgütlerinin ateşkesi kendi konumlarını ilerletmek için kullanmaması gerek. Diğer ülkelerin, özellikle Türkiye’nin terörist, silah veya her türlü lojistik destek yollamasının önüne geçilmeli.” Suriye lideri hükümet ve Kürt güçlerinin Türkiye ile “teröristler” arasındaki yolları kapatmaya çalıştığını, Türkiye’nin Kürtleri bu yüzden bombaladığını dile getirdi. Silah bırakıp siyasi sürece katılacak herkese af vaat etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr