İçişleri Bakanlığı, dün sabah 24’ü DBP’li 3’ü AKP’li 1’i MHP’li 28 belediyeye kayyım atadı. DBP’li belediyelere “PKK’ye yardım ve yataklık”, AKP ve MHP’li belediyelere “FETÖ’ye yardım ve yataklık” gerekçesiyle kayyım atandığı belirtildi. Bölgede sabah saatlerinde internet ve telefon hatları kesildi. Kayyım olarak atanan vali yardımcıları ve kaymakamlar, dün sabah belediyelere giderken arama yapan polisler belediyeye kimseyi sokmadı. Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret gözaltına alınırken Diyarbakır’ın Sur, Hakkâri, Batman’da Şanlıurfa’nın Suruç ilçelerinde polis belediye önündeki protestolara müdahale etti. Zaman zaman belediyelerin önünde arbede yaşandı. Kayyım atamasıyla ilgili yasa tasarısı 20 Ağustos’ta 4 partinin uzlaşmasıyla geri çekilirken, OHAL yetkileri kapsamında AKP hükümeti 2 Eylül’de çıkardığı KHK ile belediyelere kayyım atanacağını ilan etti. Geçen perşembe Başbakan Binali Yıldırım’ın valiler toplantısı sürerken Diyarbakır’ın Sur ve Silvan belediyelerine kayyım atanacağı kararı medyaya sızarken önceki gün Muş’un Bulanık Belediyesi’ne kayyım atanacağı kaymakamlık tarafından bildirildi. Aynı gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 28 belediyeye kayyım atanacağını açıklarken dün sabah İçişleri Bakanlığı, 28 belediyeye kayyım atadı.

Partililer atandı

Adana Pozantı’da MHP’li Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın FETÖ soruşturmasında tutuklanmasının ardından yapılan seçimde başkanvekili seçilen MHP’li Mahmut Sami Baysal, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atandı. Adana Valiliği görevlileri tarafından önceki gece yarısı belediyeye çağrılan Baysal’a, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atandığı bildirildi. Baysal, “Başkanvekili olarak seçilmiştim.

Pozantı zaten MHP’li belediyeydi. Ben de MHP’nin meclis üyesiyim. Pozantı’ya en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. Giresun’un Çamoluk ilçesinde FETÖ soruşturmasında tutuklanan Belediye Başkanı Savaş Akarçeşme’nin yerine AKP’li Partili Belediye Meclisi üyesi Musa Varıcı kayyım olarak görevlendirildi. Erzurum’un Aşkale ilçesinde de AKP’li Başkan Enver Başaran’ın tutuklanmasının ardından belediye meclisinde başkan vekiliğine seçilen AKP’li Şenol Polat kayyım atandı. Konya’nın Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral’ın, AKP’den ihraç edildip FETÖ soruşturmasında tutuklanmasının ardından AKP’li meclis üyesi Mehmet Karahan göreve getirildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr