Assange ifade vermek üzere İsveç’e gelmesi durumunda ABD’ye iade edileceğinden endişe ettiğini söyledi.

İsveç’te tecavüz suçlaması ile hakkında tutuklama kararı bulunan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın tecavüz davası savcısı Marienne Ny dava ile ilgili ani bir basın toplantısı düzenledi.

Davanın gelişmesi ile ilgili yeni bir ayrıntı vermeyen İsveçli savcının, İsveç televizyon kanalı SVT’nin Julian Assange ile Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde yaptığı röportajın dün akşam yayınlanacağının duyulmasından sonra dikkatleri üzerine toplayan basın toplantısına yabancı yayın organları yoğun ilgi gösterdi.

Televizyon kanalının programı ile basın toplantısının bir ilişkisi olmadığını savunan İsveçli savcı Marianne Ny Julian Assange’ı sorgulayabilmek için Ekvador ile varılan anlaşma uyarınca Ekvador Büyükelçiliğinden davet beklediklerini, en kısa zamanda Londra’ya gitmeyi umduklarını söyledi.

Savcı Marianne Ny 2010 yılından beri Assange’ı Londra’da sorgulamak için neden çaba göstermediklerine ilişkin sorulara da ‘‘2010 yılından beri Assange’ı sorgulamaya çalıştım. Ancak İsveçli dava savcıları Assange’ı İsveç’te sorgulamak istediler. Londra’da sorgulanması soruşturmanın kalitesini düşürüyor’’ diye cevapladı. İsveç Yüksek Mahkemesi de 2015 yılında Assange’ın tutukluluk halinin devamına ilişkin verdiği kararda dava savcılarını bu konuda pasiflikle suçlamıştı.
Julian Assange ise SVT kanalındaki röportajda 2010 yılından beri savcının kendisini sorgulaması için olanak tanındığını, ancak İsveçli savcının değişik gerekçelerle bundan kaçındığını belirterek sorgulamaya her an hazır olduğunu ancak savcının sorgulama için gelip gelmeyeceği konusunda kuşkulu olduğunu söyledi.

İsveç’e gelirse Assange’ın ABD’ye iade edilme riski var
Röportajın yayınlandığı SVT’nin Uppdrag Gransning programının yapımcıları Julian Assange’ın İsveç’e gelmesi durumunda ABD’ye iade riski olup olmadığını da araştırdılar.

Bazı insan hakları hukukçuları ABD’de açılan Wikileak davasının siyasi bir dava olarak görülmesi durumunda İsveç’in Assange ABD’ye iade etmeyeceği görüşünde olmalarına karşın, ABD’de açılan çeşitli davalarda, özellikle de Assange’a Wikileaks belgelerini ilettiği iddiası ile yargılanıp 35 yıl hapse mahkum edilen er Bradley Manning davasında Assange’ın dolaylı olarak adi suçlarla da suçlandığı, ABD’nin iade talebi etmesi halinde Assange’ın üzerine atılan adi suçlar nedeni ile iade edilme riski olduğu hukukçular tarafından belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr