Adana'da MİT TIR'larında silah taşınması haberinin görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın gazetecilik faaliyeti Casusluk gibi gösterilmeye çalışılmış, AKP'li yetkililer bu mesnetsiz suçlamayı güçlendirmek için Assange ve Snowden örneği vererek Can Dündar'ı Casuslukla suçlamıştı.

Can Dündar da son ifadesinde bu suçlamalara yanıt verdi.

İşte Can Dündar'ın verdiği Assange ve Snowden yanıtı

GAZETECİ VE CASUS

    Adalet Bakanı bizim durumumuzu değerlendirirken “Dünyanın her ülkesi, güvenliğiyle ilgili konularda hassastır” demiş ve Wikileaks örneğinden yola çıkarak, Julian Assange, Edward Snowden ülkesine girebiliyor mu” demiş.

    Bu benzetme için sayın Bakan’a teşekkür ederim.

    Tam da vurgulamak istediğimiz bu…


    Biliyorsunuz, Wikileaks skandalı Kasım 2010’da patladı. Amerika Birleşik Devletleri arşivinden gizli nitelikte 2000 kadar belge yayınlandı. Belgelerin önemli bölümü, Amerikan ordusunun Afganistan savaşındaki yazışmalarından oluşuyordu. Yapılan yargısız infazları, sivil katliamları belgeliyordu. Belgeleri sızdıran er, Bradley Manning tutuklandı.

Assange ise Ekvator hükümetine sığındı.

    Belgeler 26 Temmuz 2010 tarihinden itibaren ABD, İngiltere ve Almanya’nın en itibarlı üç yayın organında, New York Times, Guardian ve Der Spiegel’de yayımlandı.   

    Bakanın örnek verdiği Snowden ise, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın bir çalışanıydı ve o da çalıştığı kurumun gizli belgelerini basına sızdırdı. Belgeler, Guardian ve Washington Post’ta yayımlandı. Dünya, Amerikan hükümetinin bir çok devlet başkanını illegal yollarla dinlediğini böylece öğrendi.

    Snowden hakkında casusluk davası açıldı.

    Yayınlayan gazetelere ne oldu dersiniz?

    Guardian ve Washington Post o yılın Pulitzer ödüllerini paylaştı.
    Öyledir.

    Batı’da basın özgürlüğünün sınırları geniştir.

    Bir gizli belge yayınlandığında, devlet belgeyi sızdırandan hesap sorar; yayınlayandan değil.
    Assange ve Snowden örnekleri bizim durumumuzla örtüşmüyor.
    Bizler gazeteciyiz.

    O yüzden bu örnekte olsa olsa Guardian ve Washington Post’a benzetilebiliriz.
    Ve tıpkı onlar gibi Cumhuriyet de bu cesur gazeteciliğinden ötürü Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün basın özgürlüğü ödülünü almıştır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr