Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik açılan soruşturmada tutuklanan gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay 'terör örgütü üyeliği' suçlaması ile yargılandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

"Savunmamı hukuk varmış gibi yapacağım"

Erdoğan, tutukluluğunun 132'inci gününde, Alpay ise 120'inci gününde haklarındaki suçlamalara karşı savunma yapıyor.

Aslı Erdoğan savunmasına, "Hukuk varmış gibi yapacağım" diyerek başladı. Bütünüyle yasal bir gazetenin hiçbir yetkisi bulunmayan yayın kurulunda yer aldığı için tutuklandığını söyleyen Erdoğan, "18 yıl önce Radikal Gazetesi'nde başladığım yazılarımın hiç birine dava açılmadı" dedi.

Yazılan iddianame ile temel hukuk ilkelerinin çiğnendiğini söyleyen Erdoğan, "En acısı 26 yıl 8 kitap, yüzlerce yazı yazmış bir yazarın cımbızla seçilen yazılarından suçlanması" ifadelerini kullandı. "Ben bir yazarım benim var oluş amacım anlatmak" diyen Aslı Erdoğan, "Örgüt üyeliği suçlaması için gösterilen tek delil, gazetenin künyesinde yazan ismim" dedi. 

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile tutuksuz yargılanan Eren Keskin katıldı. Duruşmaya, Aslı Erdoğan'ın annesi Mine Erdoğan, CHP'li milletvekilleri Barış Yarkadas, Sezgin Tanrıkulu ve Selina Doğan'ın yanısıra Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre konsolosluk temsilcileri ile çok sayıda kişi de izleyici olarak katıldı. Sanıkların kimlik sorgusunun yapıldığı duruşma, savunmalar devam ediyor.

Mahkeme heyeti haklarındaki bir suçlamayı düşürdü

Erdoğan ve Alpay örgüt üyesi olmak” ve "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlaması ile tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, mahkeme heyeti 23 Kasım'da Erdoğan ve Alpay hakkındaki "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasıyla ilgili yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliye kararı vermişti.

'Terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla hakim karşısına çıkacaklar
Bugün kapatılan Özgür Gündem yazarı Aslı Erdoğan, Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya, Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, yöneticiler Bilge Aykut, Yazar Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Eren Keskin ve Filiz Koçali 'terör örgütü üyeliği suçlamasıyla' hakim karşısında olacaklar.

Türkiye'de yürürlükteki yasalara göre, savcılığın Erdoğan ve Alpay için 7,5 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası talep etmesi mümkün.

Aslı Erdoğan'dan mektup

Aslı Erdoğan, mahkeme öncesi cezaevinden dışarıda nöbet tutan arkadaşlarına bir mektup yazdı. Mektubunda şunları söyledi: 'Hayatımda ilk kez mahkemeye çıkıyorum ve dört kelimeden ötürü ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum. Gene de insan umut etmeden duramıyor. Buradan çıkabilirsek sayenizde olacak...'

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr