Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca, Çorlu Askeri Hastanesi ve eski 5. Kolordu Karargâhı ile birlikte mevcut Kolordu Kışlası’nın içerisindeki 15 adet yapının tamamının 'tescili' yapılarak 'koruma' altına alınmasına rağmen bu kararın değiştirilmek istenmesi iddiaları kamuoyunda büyük bir tartışmaya neden oldu.

Konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Emre Köprülü, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 13.04.2016 tarih ve 3146 sayılı kararının aradan sadece bir buçuk ay gibi kısa bir zamanda değiştirilmek istenmesi iddiaları doğru ise ortada açıklanması gereken bir durumun var olduğunu” vurguladı.

CHP’li Köprülü, “Benim bu iddialardan anladığım kadarıyla, bütün Çorlu’nun bildiği bu tarihi binalar tescillenerek koruma altına alınmasına rağmen, bir gizli el devreye girip bu kararın değiştirilmesi için girişimde bulunuyor. Eğer bu iddia doğru ise çok vahim bir durumla karşı karşıyayız demektir” dedi.
Söz konusu yerlerle ilgili iddialarda TOKİ isminin geçmesinin başlı başına olayın derinlemesine incelenmesini gerektirdiğini kaydeden Köprülü, “ Tarihi bir yer kent merkezinde kalmış ve orası ile ilgili TOKİ ismi geçmeye başlamış ise çok dikkatli olunması gerekir. Zira TOKİ eliyle AKP hükümetinin yaptıkları ortada” diye konuştu.

Kent Kültürü’nün yaşamasında tarihi yapıların temel bir değeri olduğunu ifade eden Köprülü, “Bu tarihi yapılar bize Cumhuriyet’in bir mirası. Aynı zamanda Çorlu tarihinin birer parçasıdır bu yapılar... Buralar hakkında karar vermek hiçbir hükümetin veya kurumun keyfiliğine bırakılacak kadar basit değildir” dedi.

CHP Milletvekili Köprülü önergesinde şu sorulara yer verdi:

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca 13.04.2016 tarih ve 3146 sayılı kararın iptali veya değiştirilmesi yönünde tarafınızca yapılan bir çalışma var mıdır?

2- Kararın değiştirilmesi konusunda yapılan bir çalışma var ise, neden bir buçuk ay gibi kısa bir zamanda görüş değişikliğine gidilmiştir? Nisan ayında verilen kararın Haziran ayında değiştirilmek istenmesinin nedeni nedir?

3- Kısa adı TOKİ olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca, adı geçen bu yerlerdeki parsellerin başka bir şekilde değerlendirilmesi için yakın zamanda tarafınıza bir görüş belirtilmiş midir?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr