Çalışma yaşamı gündemini izleyenlerin yakından takip ettiği gibi dün Ankara’da Üçlü Danışma Kurulu’nun toplantısı önemle bekleniyordu. Zira, toplantıda, hükümetin esnek çalışma, işçi temsilcilerinin kölelik ya da işçi simsarlığı diye tanımladıkları ‘Kiralık İşçi Yasası’ ile taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair görüşmeler yapılacaktı. Toplantıda nelerin konuşulduğuna dair bilgi almak üzere DİSK Genel Başkanı Kani Beko’yu aradığımda, DİSK olarak toplantıya katılmadıklarını anlattı. Ancak, bunun sıradan bir protesto olmadığını söyleyen Beko’nun verdiği bilgiye göre, Çalışma Bakanlığı, bir süre önce toplantıya katılacak yönetici ve uzmanların isimlerini istiyor. Onlar da başkan, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ve bir uzmanla katılacaklarını bildiriyorlar. Ancak, bir süre sonra bakanlıktan aranan Beko’ya, katılacak kurumlardan yalnız başkanlık düzeyinde bir katılım bekledikleri söyleniyor.

Kısıtlanan yalnız DİSK

Bunun üzerine Beko, toplantıya yalnız gidiyor. Ancak, gittiğinde tablonun pek de söylendiği gibi olmadığını görüyor. Beko, “Gittiğimde, tüm kurumların tüm temsilcileri ile orada olduğunu gördüm ve bu koşullarda burada olamayacağımı söyledim” diyor. Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde esnek çalışma ve taşeronun konuşulacağı bu toplantıda bakanlığın muhalefet istemediği için böyle davranmış olacağını ifade eden Beko, “muhelefet yapan tüm kurumlar gibi biz de bundan nasibimizi alıyoruz” diyor. Taşeron işçilerin kadro meselesini ülke gündemine sokan bir sendikanın da başkanlığını yapmış Arzu Çerkezoğlu’nun, taşeron konusunun konuşulacağı bir toplantıya katılmasında sıkıntı gören zihniyetin, Çerkezoğlu’nu Gezi olayları sonrasındaki malum toplantı sonrası Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘aşırı sendikacı’ olarak tanımlayan zihniyetle aynı ne de olsa...

Topyekûn karşı

Çalışma Bakanlığı, bağlı ve ilgili kurumların birim amirlerinden, en fazla üyeye sahip ilk üç işçi sendikaları konfederasyonlarından birer ve en fazla üyeye sahip işveren konfederasyonundan üç temsilciden ve en fazla üyeye sahip ilk üç kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarından birer temsilciden oluşan Üçlü Danışma Kurulu, çalışma hayatına ilişkin politikaların oluşumuna katkı vermek, taraflar arasında uzlaşma ve işbirliğini güçlendirecek çalışmalar yapmak üzere yılda üç kez toplanıyor. Eğer DİSK, dünkü toplantıya katılsaydı, önceki günkü Başkanlar Kurulu’nda alınan kararlar gereği, “Kiralık İşçilik Yasası”nı işçi sınıfını topyekûn köleleştirme projesi olarak değerlendirecek idi. Yine aynı toplantıda gündeme gelecek taşeron işçiler konusunda da tüm işçilere ayrımsız, kayıtsız şartsız daimi işçi kadrosu verilmesi gerektiği doğrultusundaki görüşün altı çizilecekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr