Avrupa’nın yükselişe geçen aşırı sağcı partilerinin liderleri Viyana’da toplandı. Avusturya’nın cumhurbaşkanlığı seçimini kılpayı farkla kaybeden Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) lideri Heinz-Christian Strache’nin evsahipliğindeki toplantıya Fransa, Britanya, Almanya, İtalya, Belçika, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden temsilciler katıldı.

“Vatanseverlerin Baharı” adı verilen toplantıda temelde Avrupa Parlamentosu’nda Le Pen liderliğindeki Ulusların ve Özgürlüğün Avrupası grubu temsil edildi. 23 Haziran’daki Britanya’nın AB’den çıkış (Brexit) referandumu öncesi AB’de kalma yanlısı bir milletvekilinin öldürülmesinin gölgesinde düzenlenen toplantıda sigaralar tüttürülüp biralar su gibi akarken Brexit coşkusu hakimdi. Cam piramit şeklindeki mekanda 2000 kişilik bir topluluğa “Fransa’nın müstakbel cumhurbaşkanı” sloganları arasında seslenen Marine Le Pen şöyle konuştu:

“Avrupa’nın seçkinleri Birleşik Krallık’ın özgürlüğünü, canı kimle isterse onunla ticaret yapma serbestisini yeniden kazanmasından, kendi ekonomisini yönetmesinden korkuyor. Biz Britanyalıların kendilerini özgürleştirmesini istiyoruz. Avrupa’nın tüm halklarının bu özgürlükleri yeniden kazanmasını istiyoruz.” Britanya’da tarafların vekil Jo Cox’un öldürülmesi üzerinden politika yapmasının “namussuzluk” olacağını savunan Le Pen, “Fransızların AB’den ayrılmak için İngilizlerden bin kat daha fazla sebebi olduğunu” iddia etti. Tüm üye ülkelerde AB’den çıkış referandumu hakkı ve “Alakart” Avrupa istediklerini belirten Le Pen, AB’nin göç ve sığınmacı politikalarını da “delilik” diye niteledi. Avusturya’da anketlerin 2018 genel seçimleri için şimdilik birinci parti gösterdiği FPÖ’nin lideri Strache “AB’nin ABD’nin karbon kopyası olmasını istemiyoruz. Anavatanların Avrupasını istiyoruz” diyerek ekledi: “Yeni faşizm sol ve radikal İslam’dan geliyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr