Merkez Osmangazi ilçesi Darmstad Caddesi'nde araç kiralama işleri yapan esnaf, tutarı binlerce lirayı bulan cezalardan iş yapamaz duruma geldiklerini söyledi.

Toplam 84 araç kiralama esnafının bulunduğu Çarşamba semtinde otomobillerini kiraya veren firmaların her birine yıllık 50 bin ile 80 bin lira arasında mobese ve radar cezası geldi. Cezayı ödeyemeyen 6 esnaf geçen yıl kapandı.

Aracı kiraladıkları kişiden ceza tutarını tahsil edemeyen esnaf ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan yaşanan sıkıntıya çözüm bulunmasını istiyor. Bursa'da 16 yıldır oto kiralama işi yapan Esvet Uzun, son bir sene içersinde şirketine 69 bin lira ceza geldiğini ve bunları ödemediği için taşınmazlarına haciz konulduğunu söyledi.

Uzun, “Maliye banka hesaplarıma el koydu. Aldığımız cezalar boyumuzu da geçti. Vatandaş 100 lira verip bizden araç kiralıyor. Yaptığı kural hatalarının cezaları bize geliyor. Bizde bu parayı tahsil edemiyoruz" dedi.

ESNAFIN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Gelen cezalara son vermenin bir yönteminin olduğunu söyleyen Uzun, cezaların araç sahibine değil kiralayan kişiye gönderilmesini istedi. Uzun şöyle konuştu:

“Biz aracı kime kiraya verdiysek o vatandaşın bilgilerini Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün resmi sitesine giriyoruz. Aracı kiralayanın bilgileri otomatik olarak emniyete gidiyor. Aracı aldığı saat ile geri verdiği saat belli. Mobese ve radar ceza yazdığı zaman aracın kimin adına kiralandığını görebilir ve ceza kiralayan kişinin adresine gönderebilir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr