Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili verdiği karar için Ankara'dan art arda açıklamalar geldi. Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli art arda yaptıkları açıklama ile AP'nin aldığı karara tepki gösterdi.

AB BAKANI ÖMER ÇELİK: TANIMIYORUZ

Avrupa Parlamentosu'nun kararıyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, kararı tanımadıklarını belirterek, "Avrupa Parlamentosu prensip olarak demokratik ilkeleri temsil eden bir kurum olarak görünür. Demokratik açıdan ciddi işlere imza atmıştır. Ne yazık Türkiye söz konusu olduğunda demokratik perspektif kayboluyor" dedi.

Alınan karar için, "Hiç bir bağlayıcılığı olmayan, dar görüşlü bir karar" diyen Çelik, "Türkiye'ye bir mesaj verme niyetleri varsa, darbeye karşı direniş göstermiş bir ülkede demokrasi gibi konularda nasıl iş birliği yapacakları konusunda değerlendirme yapmaları gerekirdi. Tarihe çok kötü geçecek bir tasarıya imza attılar" ifadelerini kullandı.

"HUKUK DIŞILIK YOK"

Çelik'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

- 15 Temmuz gecesi karşı karşıya kaldığımız saldırı karşısında aldığımız tedbirleri kesinlikle hukuk dışı değil. AP bu kararla Cumhurbaşkanımıza mesaj vermeye çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız halkıyla ölüme meydan okurken neredelerdi?

- Her 100 yılda bir yeni bir Avrupa haritası şekillenmiştir. Tarihin ve coğrafyanın kaynadığı bir dönemdeyiz.

AP, Türkiye kararını verdi

SARAY'DAN DA TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

"AP müzakereleri dondurma tavsiye kararı ile aynı dakikalarda politika faiz artışı haberi... Bundan sonraki süreç daha büyük oranlı faiz artırımına gerekçe yaratmak için manipüle haberler olacak. Türkiye'ye geçmişte aynı oyun oynandı.

ÖMER ÇELİK'İN YAPTIĞI İLK AÇIKLAMA: TERÖRÜN AYAK BASMADIĞI YERLERDE KONUŞMAK KOLAY

"Türkiye ile müzakereler dondurulsun" oylamasının kabul edilmesinin ardından hükümetten ilk açıklama AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'ten gelmişti.

Çelik,"Türkiye'yle dayanışma içerisinde olmak söz konusuyken Avrupa'da maalesef basiretsiz, vizyonsuz tartışmalar dönüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Çelik'in yaptığı ilk açıklamada söylediği sözler şöyle:

"Hiç terörün ayak basmadığı yerlerde oturup bunları konuşmak kolaydır ama Suriye ile Irak'la bin 295 kilometrelik sınırınızın olduğu bir çerçevede, Türkiye'de bu kadar yüksek bir terörle mücadelenin söz konusu olduğu bir zamanda Türkiye'yle dayanışma içerisinde olmak söz konusuyken Avrupa'da maalesef basiretsiz, vizyonsuz tartışmalar dönüyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr