Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi yaklaşık 70 esnafın katıldığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki eylemde turizmde yaşanan olumsuzluklar protesto edilirken, bazı esnaf ise eyleme yazarkasayla katıldı. Burada esnaf adına açıklama yapan Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, son yıllarda sürekli eksi yönde eğilim gösteren Kemer'in ticaret hacminin son 30 yılın en kötü dönemini yaşadığını söyledi. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası Antalya turizminin etkilendiğini, en büyük yarayı ise Kemer'in aldığını kaydeden Bolat Ünsal, Kemer'de yaklaşık 60 otelin açılmadığını, açık olanların ise doluluk oranının çok düşük olduğunu vurguladı.

'Bu yıl da Kemer'in doğal afetidir'

Esnafın durumunun çok kötü olduğuna dikkati çeken Esnaf Odası Başkanı Ünsal, şöyle dedi:

"Esnafın birçoğu geçtiğimiz kış sezonunda dükkanlarını boşalttı. Haziran ayı olmasına rağmen halen dükkanlarını boşaltmaya devam ediyorlar. İlçemizde boşalan dükkan sayısı her geçen gün artıyor. Kemer merkezde toplam boş dükkan sayısı 170, Çamyuva Mahallesi'nde 114, Tekirova Mahallesi'nde 52, Göynük Mahallesi'nde 57. Yani Kemer bölgemizde boş dükkan sayısının toplamı 393. İlçemizde, 1985 yılından bu yana hiç böylesi bir tablo görülmedi. Günlerce siftah yapamayan esnaf var. Kamu kurumlarına karşı yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için e-haciz ile karşı karşıya kalıyorlar. Doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde ya da terörün insanların hayatını olumsuz etkilediği bölgelerde devletimiz nasıl yardım elini uzatıyorsa bu yıl da Antalya'nın, dolayısıyla Kemer'imizin doğal afetidir. Bu da bir doğal afetin farklı yönüdür, şeklidir. Devletimiz bizlere yardım elini uzatmalıdır."

Esnafın taleplerini aktardı

Ünsal, esnafın kısa ve uzun vade beklentilerini anlatarak, "Küçük esnafın tüm vergi borçları, SGK ve kredi borçları, 2-B borçları bir yıl ertelensin. Esnafa 2 yıl ödemesiz sıfır faizli kredi verilsin. Geçmiş dönem borçları bir yıl ertelensin ve yeniden yapılandırılsın. Uzun vadede ise ticari alanlar dondurulsun. Yeni turizm politikası yapılsın. Yatak sayısı dondurulsun. Her şey dahil sistemine yeni çözüm getirilmeli. Turizm bölgelerindeki esnafa, kişisel gelişim, iletişim ve mesleki eğitim zorunluluğu getirilmeli" diye konuştu.

Eylem sonunda yazar kasaları ellerine alan esnaf bir süre alkışlı protesto sonrası dağıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr