Birbirinden farklı zamanlarda iki farklı şirketin 70 bin civarında kadınla yaptığı araştırma, lafa gelince büyük övgüler düzülen ve cennet vaat edilen kadınların, anneliklerinin aslında onlara iş hayatının kapılarının kapatıldığını ortaya koydu. TÜSİAD tarafından hazırlanmış bir rapora göre, dünyada ortalama 10 kadından altısı ya da yedisi çalışma yaşamında yer alıyor. Türkiye’de bu oran üçe iniveriyor. Yükseköğrenim görmüş kadınlarda durum biraz farklı olmakla birlikte ekonomik kriz dönemleri sonrasında iyice vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Örneğin yükseköğrenim gören kadınların çalışma yaşamına katılım yüzde 70 ile erkeklere eşit iken bu durum doğurganlıkla birlikte düşüyor. İki çocuğu olan kadınların çalışma yaşamına katılımı yüzde 50’liler, üç çocuğu olanlarda ise yüzde 26’lara geriliyor. Yani illa da üç çocuk diye tutturan hükümet, üç çocuk doğuran kadını bir güzel eve kapatıyor.

 

Süt izni yetersiz

64 bini aşkın kadın tarafından yanıtlanan “Çalışan Anneler” anketinin sonuçları ve çalışan annelerin yorumları yaşanan sıkıntıları da gözler önüne seriyor. Anneler; iş görüşmelerinde karşı karşıya kaldıkları soruların, doğum ve süt izninin yetersizliğinin, esnek ve kısmi süreli çalışma olanağının olmamasının, süt sağma odalarının eksikliğinin, bakıcı sorunu ve işsizliğin karşılaştıkları problemlerden sadece bazıları olduğunu söylüyor.

Çalışan kadınların birçoğu anne olduktan sonra çalışmaya devam edip etmemek konusunda arada kalıyor. Annelerin kariyer yapmak, ekonomik olarak bağımsızlık elde etmek ve aile bütçesine katkıda bulunmak istemesi ile çocuğuna karşı duyduğu vicdan azabı ve suçluluk duygusu onları kaosa sürüklüyor. Kariyer. net’in toplam 64 binden fazla kadınla yaptığı anket sonuçları yaşanan sıkıntıları gözler önüne seriyor. Ankete katılan annelere göre; “Türkiye’de özel sektörde çalışan anne olmak zor, annelere iş hayatında yer yok.”

Hem çalışanların hem de işverenlerin yanıtladığı anket sonuçları kadınlar için ideal doğum izni süresinin bir yıl olmasında hemfikir. Ancak, kadınların sadece yüzde 2’si 1 yıl izin kullanabiliyor. Kadınların yüzde 12’si doğum yaptıklarında işten ayrıldığını söylerken; 2-4 ay arası izin kullananların oranı yüzde 40.

 

Yeniden iş bulmak zor

Anne olunca iş hayatına ara veren kadınlar için iş bulma süreci zorlu geçebiliyor. Yenibiris. com’un anne olan üyeleri arasında yaptığı ankete göre, doğumdan sonra işten ayrılan kadınların yüzde 35’i iş bulamadığını belirtiyor. Yenibiris.com üyesi annelere e-posta yoluyla gönderilen anketi 3311 kişi cevapladı. Katılımcıların çoğu (yüzde 78’i) tek çocuk sahibi. İki çocuğu olanların oranı yüzde 19. Kadınların doğum sürecinin iş hayatlarını nasıl etkilediği konusunda çarpıcı veriler içeren ankete göre, annelerin yüzde 56’sı yasal doğum izni bittikten hemen sonra işine dönmüyor. İşine dönmeyen kadınların yüzde 37’si ücretsiz izin alarak süreyi uzatmayı tercih ederken yüzde 14’ü doğumdan sonra işten çıkarıldığını belirtiyor. İş hayatına geri dönen annelerin en çok zorlandığı konular ise çocuğunun yanında olamadığı için yaşanan suçluluk duygusu ve uykusuzluk.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr