Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda 635’inci kez bir araya geldi. İlk eylemlerini 27 Mayıs 1995 yılında aynı yerde gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, 22 yıldır devam ettirdikleri eylemlerinin yıldönümünde üzerine kırmızı karanfillerle beyaz tülbentin bırakıldığı “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açtı. Eylemde ayrıca yıllardır Cumartesi Meydanı’nda olup yaşamını yitiren annelerin resimleri pankartın üzerine konuldu. Katılanlar, kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşırken açıklamaya Barış Anneleri, HDP, İHD üyeleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Ankara Yüksel Caddesi’nde işleri geri almak için açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklanmasına değinildi.

İlk olarak, Galatasaray Meydanı’na ilk oturan Cumartesi Anneleri’nden gözaltında kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak konuştu. 22 senedir Galatasaray Meydan’ında çok şey gördüğünü söyleyen Emine Ocak, faillerin hesap vermesini istedi. Ocak, “Çocuğumun arkadaşlarının hepsi tutuklu şimdi. Bu hukuksuzdur. Ben bu hukuksuzluğu kabul etmiyorum” dedi. Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun da “Bize mücadeleyi öğrettiler. Bu sadece mezar değil. Onlar da biliyorlar bu suçun ortağılar, onlarda hesap verecekler. Bu nedenle korkuyorlar” dedi. Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin, kayıp dosyalarına dikkat çekti. Ağabeyi Kenan Bilgin’in zamanaşımına uğrayan dosyasına işaret eden Bilgin, “Soruyorum, gerçekten bu dosyalara baktılar mı? Devlet kendi kendini yargılamayacağını biliyoruz. Ama bir gün halk onları da yargılayacaktır” diye konuştu.

Basın metnini Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu. Ocak, “Gözaltında kayıplar, faili meçhuller için adaleti tesis etme vaadini parti programına yazan AKP iktidarında, Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkesi daha da zayıfladı ve yargı daha da politize oldu” diye konuştu. Son olarak zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülen Kenan Bilgin davası için 29 Mayıs Pazartesi günü gece yola çıkılarak Ankara’ya gidileceği duyurusu yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr