Suriye’yi geçiş hükümeti ve seçime götürmesi umulan hükümet ile muhalefet arasındaki Cenevre görüşmelerinin başlaması öngörülen tarih geldi çattı. Ancak Suud-Ankara ittifakının, İran’la çıkardığı krizin üzerine PYD’nin davet edilmemesi için bastırmasıyla bugün görüşmelerin başlayıp başlamayacağı muammaya döndü.

Rusya, Suud güdümlü Suriye muhalefeti heyetinden ayrı olarak PYD’nin bileşeni olduğu Suriye Demokratik Meclisi’nin (SDM) ikinci heyet olarak katılmasi için bastırıyor. Bu konuda Rusya ile anlaştığı iddia edilen ABD, haftasonunda Riyad ile Ankara’ya baskıyı artırdı. Foreign Policy ise Ankara’nın, PYD Cenevre-3’e katılırsa, Uluslararası Suriye Destek Grubu’ndan çekilip çözüm görüşmelerini boykot edeceğini BM’ye ilettiğini ileri sürdü. 22 Ocak tarihli “Türkiye boykotla tehdit ederken ABD Suriye görüşmelerini kurtarmak için çabaları artırdı” başlıklı makalede ABD’nin Türkiye ve Suudi Arabistan’a üst düzey heyetler gönderdiğine dikkat çekildi. Önceki gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden İstanbul’da Davutoğlu ve Erdoğan’la, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Riyad’da Suudi Kralı Salman ve muhalefet heyetiyle görüştü. Mesaj aynıydı: Cenevre’yi boykot etmemeleri ve laik SDM’yi kabul etmeleri.

‘İki heyete davet’

Dün Bloomberg’e konuşan üç Batılı ve BM diplomatı, Rusya ile ABD’nin uzlaşmaya yaklaştığını, BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Cenevre’ye iki ayrı muhalefet heyeti davet etmesinin beklendiğini söyledi. Buna göre Suud’un muhalefet heyetinde başmüzakereci konumuna getirdiği İslam Ordusu’na Moskova itirazını kaldıracak, karşılığında Moskova’nın önerdiği isimlerden oluşan ayrı bir heyet Cenevre’ye davet edilecek.

İslam Ordusu kızgın

Dün akşam Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na telefon edip “Cenevre görüşmeleri ve Rusya’nın Suriye operasyonları hakkında görüş alışverişinde bulundu”. İslam Ordusu’ndan başmüzkereci Muhammed Alluş ise “Cenevre’ye katılmamız için ABD’nin uyguladığı baskıya büyük bir karşılık vereceğiz” diye gözdağı verdi. De Mistura bugün öğleden sonra görüşmelerin başlama tarihini ve katılımcıları netleştirecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr