İsveç, Norveç, Danimarka televizyonları saldırı sonrası gelişmeleri canlı olarak izleyicilerine aktarırken bu günkü gazeteler de birinci sayfalarından haberi duyurup yorumlara yer verdiler.

İsveç basını :

Dagens Nyheter Gazetesi: Türkiye’de yeni bir terör saldırısı. En az 34 ölü. Ankara yeniden kanlı terör saldırısı ile sarsıldı. Hükümet Pazartesi saldırının arkasında kimlerin olduğunu açıklayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cevabı sert oldu. Erdoğan ‘‘saldırı teröristlere karşı mücadele kararlığımızı arttırdı. Kendimizi savunma hakkından hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

Svenska Dagbladet : Dünya saldırıyı kınadı. ABD işbirliği sözü verdi. Saldırıyı üstlenen olmadı. Türk mahkemesi sosyal medyayı yasaklamak istedi. Twitter ve Facebook’a ulaşım zorlaştı.

SVT Televizyon Kanalı: Uzman değerlendirmesi; Saldırı Erdoğan’ın elini güçlendirir. Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Paul Levin ‘‘Türkiye bir çeşit çok cepheli bir savaşın içinde bulunuyor ; Vekaleten Suriye’de Esad rejimine, bir ölçüde terör örgütü IŞİD’e, büyük oranda da PKK’ya karşı.’’ dedi. Paul Levin daha önceki terör saldırılarının politik olarak Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP’ye yaradığının altını çizerek ‘‘Halk güven ortamının olmadığı, şiddetin hakim olduğu dönemlerde kuvvetli olanın arkasında durdu. Muhafazakar Kürt oyları ve milliyetçi Türk oyları alternatif partilerden hükümet partisine kaydı.’’ dedi.

Norveç Basını

Aften Posten Gazetesi: Saldırıda 34 kişi yaşamını yitirdi,125 kişi yaralandı. Türkiye kanlı saldırı için PKK’yı suçladı. Türkiye uzmanı Siri Merethe ‘’Rejim PKK’ya karşı savaşını haklı gösterebilmek için PKK’yı sorumlu gösterebilir.

Aftenbladet Gazetesi: Otobüs durağında otobüs havaya uçtu. 34 ölü 125 yaralı. Ankara’da en az 15 Norveç vatandaşının olduğu Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı.

Danimarka basını

Politiken: Ankara’daki kanlı saldırıdan sonra ölü ve yaralı sayısı artıyor. Türkiye Hükümeti tekrardan saldırının sorumlusu olarak PKK’yı suçladı.

Ekstrabladet: Türk yetkililer 34 kişinin ölümüne, 125 kişinin yaralanmasına neden olan saldırı ile ilgili Kürt eylemcileri suçladı. Türkiye uzmanı Deniz Serinci saldırı dört grubun gerçekleştirebileceğini söyledi. Serinci PKK, IŞİD, DHKP-C ve Derin devleti işaret etti.

Finlandiya Basını

Yle Televizyon Kanalı: Ankara’daki kanlı saldırıda onlarca ölü. Yaralılardan dokuzunun durumunun ağır olduğu açıklandı. Saldırıyı şu ana kadar üstlenen olmadı. Sosyal medyaya erişim güçlükle sağlanabiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr