Ankara’da "Hayır" çalışması yapan lise öğrencileri ajanlık tekliflerinin yanı sıra tehdit, taciz ve kaçırılma olayları yaşadıklarını bildirdi.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında liseliler, baskılara boyun eğmeyeceklerini belirterek, saldırılara tepki gösterdi. Arkadaşları adına yaşadıklarını anlatan G. T, özelikle kadın öğrencilerin saldırılara maruz kaldıklarını belirtti.

Birgün'de yer alan haber şöyle: Saldırıların yanında tehdit ve cinsel tacizlere de maruz kaldıklarını söyleyen T, “Ajanlık” yapmalarının istendiğini bildirdi. “Ankara’nın Kızılay gibi merkezi bir yerinde 16 yaşındaki birisinin başına silah dayanarak kaçırılması hukuk devletinde olağan bir durum mudur?” sorusunu yönelten T, "Hayır" çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Evimin önünde kaçırıldım”
Toplantıda söz alan T.Y, “Hayır” çalışmaları yaptığı için üç kez saldırıya uğradığını ifade ederek, “İlk saldırıda evimin yokuşunu çıkarken, önümü kestiler. Tehdit ettikten sonra onlar için ajanlık yapmamı istediler” dedi. İkinci saldırıda okulunun önünde yolunu kestiklerini söyleyen Y, tehdidin yanında cinsel tacize de uğradığını belirtti. Üçüncü saldırıda ise yüzlerinde kar maskeli kişiler tarafından kafasına silah dayanarak araba ile kaçırıldığını ifade eden Y, ajanlık teklifini yineleyenlerin “Yeniden karşılaşacağız” diyerek Sıhhiye’de bıraktığını söyledi. Ayrıca birçok kez telefondan da tehdide uğradığını belirten Y, suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

T.Y gibi saldırıya uğradığını söyleyen üniversite öğrencisi Özge Tekin de kimliğini bilmediği iki kişi tarafından okula giderken önünün kesildiğini belirtti. “Hayır” çalışmalarını bir an önce sonlandırmasının ve ajanlık yapmasının istendiğini ifade eden Tekin, mücadelesinden asla dönmeyeceğini söyledi. Tekin sonra söz alan lise öğrencisi B.G. ise birçok kez okula giderken takip edildiğini ve önünün kesildiğini söyledi. G, önünü kesenlerin tehdit ederek “Hayır” çalışmalarına son vermesini istediğini söyledi.

“Bazılarına milletvekilliliği, bazılarına da saldırı”
Olaylar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Avukatı Saliha Şahin, bu duruma alışık olduklarını bildirdi. Lise çağındakilerin hala çocuk statüsünde olduğunun altını çizen Şahin, lise öğrencilerinin devlet tarafından korunması gerektiğini söyledi. Anayasa değişikliği teklifinde milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesini anımsatan Şahin, “ Bazı çocuklara milletvekilliliği verilirken bazılarına da saldırılar düzenleniyor” diye konuştu.

Öğrencilere destek için basın toplantısına katılan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise bu tür saldırıların dünyanın sadece geri kalmış ülkelerinde yaşanabileceğini belirterek, hükümetin toplumsal değişimi kabul etmeyen gençlerin dirençlerini kırmaya çalıştığını söyledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyacağını ifade eden Aslan, saldırıları yapanların bir an önce yakalanmasını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr