Galericiler, bu karara tepki göstererek kendilerine gösterilen yerin hazır olmadığı iddiasında bulundu. Eğer galericiler kendi rızalarıyla gitmezlerse mühürlenerek ticaretleri ve ruhsatları iptal edilecek. Alınan karar bin 500 esnafı ilgilendiriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, bugün galerici dükkanlarını kontrol etti. Zabıta ekipleri, Emek 8. Cadde üzerinde bulunan galericilere dükkanlarını boşaltması konusunda uyarılarda bulundu. Ankara Oto Galericileri Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Suat Kansız, Meclis tarafından galerilerin şehrin dışına taşınması kararının olduğunu hatırlattı. Ancak gidecek yerlerinin olmadığını savunan Kansız, “Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bize uygun gördüğü Gölbaşı'nda yapılacak yere biz de gitmek istiyoruz. Hazır öyle bir yer olmadığı için biz de olduğumuz yerden çıkmak istemiyoruz.” dedi.
Kansız, Ankara Esenboğa Havalimanı giderken özel teşebbüs ile yapılan ‘otonomi’ diye bir yer gösterildiğini belirterek, “Galericilerin gideceği hiçbir yer yok. Esnafın buradan dükkan kiralama ve almaya gücü yok. 3 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Şu an hazır değil. Olmadığı gibi 1 milyon-1 milyon 500 bin civarında satın alma şeklinde dükkanların olduğunu söylüyorlar.” diye konuştu.
Başbakanlık İletişim Merkezi’nden (BİMER) bilgilendirme istediklerini anlatan Kansız, “Gölbaşı Karaoğlan mevki üzerinde yapılması lazım, imar planında uygun görüldüğü söyleniyor, biz de zaten orayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘GÖLBAŞINDA GALERİCİLER İÇİN HAZIR OLAN BİR YER YOK’

Galerici esnafı Ertan Yıldız ise yürütmeyi durdurma kararı için belediyeyi mahkemeye verdiklerini söyledi. Belediye savunmasında galericilerin yerinin hazır olduğunu söylediğini anlatan Yıldız, “Ancak hazırda öyle bir yok. Gölbaşı'nda galericiler için hazır olan öyle bir yer yok. Gidecek yer olsa biz zaten kendiliğimizden gideriz. Belediyenin kapatma gerekçesi bizim galericilerin şehrin dışında yaptığımız yerler hazır mevki de Gölbaşı Karaoğlan mevkidir. Galericileri kapatıp oraya taşıyacağız. Öyle bir yer yok.” dedi.

Kendilerine gösterilen yerin hazır olmadığı iddiasında bulunan Yıldız, esnafın daha çok mağdur edileceğini söyledi. Yıldız, “Burada bin 500 galerici esnafı var. Havalimanına yapılan yerde 400 esnafın gidebileceği yer var. Geriye kalan bin 100 esnafın ne olacağı belli değil. Buna belediyenin bir çözüm bulması gerekiyor. Esnaf olarak bizim çözümümüz yok. Belediye gelecek bizi kapatacak sonra bizim ticaretimiz duracak. Arabalarımız, yanımızda çalışan elemanlar biz ne olacağız?” diye sitem etti.
Kapatma kararından kendilerini haberinin olmadığını iddia eden esnaf Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin galeri kapattığını söyledi. Belediyeden kendilerine hazır olan bir yer gösterilmesi isteyen Yıldız, “Bize hazır olan yeri belediye gösterebilirse biz hay hay gideriz, ama şu anda yok. Belediye mahkemeye vermiş olduğu gerekçeli cevabında biz galericileri kapatma kararını şuna istinaden aldık. Galericilerin Gölbaşı'nda yapılması gereken yer hazırdır oraya taşınmak için taşınsın, ama öyle bir yer yok.” şeklinde konuştu.

Zabıtaların alınan kararı uygulamak için bugün galericileri gezdiğini vurgulayan Yıldız, kendilerine yarın dükkanı boşaltması için uyarı yapıldığını anlattı. Galerilerin boşaltılması için kendilerine tebligat geldiğini açıklayan Yıldız, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Tebligatlarda galericilerin 1 Mart itibariyle şehir dışına taşınmasına karar verildi. Eğer kendi rızalarıyla gitmelerse mühürlenerek ticaretlerinin ve ruhsatlarını iptal olacağı yönünde biz de bu kararı uygulayacağız. Onun için gerekli kolluk kuvvetlerine bilgi verdik. Yarından itibaren geleceğiz bugün araçlarınızı kaldırın, eşyalarınızı boşaltın yarın biz zorla kaldıracağız, ayrıca kapınızın önüne beton bariyerlerle kapacağız diye aynen bu şekilde şu anda zabıta amirleri bu şekilde söyledi. Bugün bir şey yapılmayacak ama 2 Mart’tan itibaren uygulamalar yapacağız. Verilen kararı uygulamak zorundayız.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr