NATO’nun doğu sınırına güç konuşlandırmaya hazırlandığı güney sınırına ise AB ile birlikte deniz gücü konuşlandırmayı tartıştığı sırada, kritik Varşova Zirvesi’nin ev sahibinden Ankara’ya çifte uyarı geldi. “Ankara’nın Kürt azınlığın bölgedeki rolünün ne olacağına karar vermesi lazım” diyen Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Suriye’deki çatışmayı İran, Türkiye, Suudi Arabistan arasında süren “vekâlet savaşı” olarak tanımladı. Waszczykowski, Akdeniz’de AB ve NATO’nun ortak operasyonu için de “Veto etmeniz çıkarınıza olmaz” mesajı gönderdi.

Vekalet savaşı olmamalı

NATO’nun, Rusya’ya karşı atacağı adımlarda dönüm noktası olacak ve 8-9 Temmuz’da yapılacak zirve öncesinde Polonya, ittifak üyelerinden küçük bir grup gazeteciyi ağırladı. Dışişleri Bakanı Waszczykowski, ittifakın Suriye konusundaki tereddütünü tekrarlarken önce ABD’yi ardından bölge ülkelerini eleştirdi:

“Suriye’de devam eden müzakereler var; Kerry Suriye sorununu çözmek için ittifakın koordinasyonundan sorumlu. Ona zaman vermeliyiz ama bu kararı 2015 Aralık’ından beri bekliyoruz. 6 ay geçti ama hâlâ koalisyon yok. Belki zirvede bir ilerleme olur. Problem, Suriye krizine dahil olan ülkelerde çözme kararlılığı yok. Bence durum karışık çünkü bölgedeki bazı ülkeler Suriye savaşını başka konuları çözmek için bir vekalet savaşı olarak kullanıyor.”

Bakan Waszczykowski, bu ülkelerin kim olduğunun sorulması üzerine de şöyle yanıt verdi:

“Suudi Arabistan, İran ve elbette Türkiye arasında adeta bir yarış var ve bu ülkelerin hepsinin farklı bir ajandası, çıkarı var. Ve onlar işbirliği yapmadığı müddetçe Suriye için çözüm olmayacak. Sizin de Ankara’da bir karar vermeniz lazım, Kürt azınlığın bu bölgedeki rolü ne olacak!”

‘Veto çıkarınıza değil’

Batı, Ege’de AB ve NATO’nun mültecileri önlemek için başlattığı deniz operasyonunu Akdeniz’e, Libya’ya yaymayı planlarken, Ankara ise Ege’deki bu görevin sona ermesini istiyor. İşte bu konjonktürde Polonya da temmuz başından itibaren bir gemisini, bölgeye yollama kararı aldı. Bakan Waszczykowski, güneyden tehditlere karşı ancak AB ve NATO’nun işbirliğiyle mücadele edilebileceğini belirterek, AB Yüksek Temsilcisi Mogheri’nin ay sonunda “Küresel strateji’ belgesini sunacağını anımsattı:

“Umarım sunulacak bu belge bizim NATO’daki işbirliği tartışmamızın da temelini oluşturur. Beklentim, ilk defa NATO ve AB arasındaki dondurulmuş çatışmanın bu zirvede çözülmesi ve zirevinin iki kuruma işbirliği ve problemleri birlikte çözme şansını vermesi”

Waszczykowski, Türkiye’den veto bekleyip beklemedikleri sorusuna ise “Türk dostlarıma, veto etmeniz çıkarınıza olmaz demek istiyorum, bu işbirliğini desteklemek daha önemli” karşılığını verdi.

Karadeniz için ön buluşma

Magierowski, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Putin’in intikam almadan durmayacağını ve bunun mutlaka Türkiye olması gerekmediğini savunurken, Karadeniz’e NATO’nun konuşlanması için de Varşova 9 Haziran’da üçlü buluşmaya ev sahipliği yapacak; Polonya, Türkiye ve Romanya dışişleri bakanları buluşacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr