Alman kamu kanalı ZDF'de yayımlanan geleneksel yaz röportajı programına katılan Merkel, konuya ilişkin bir soru üzerine Alman parlamentosunun Ermeni soykırımı kararı ile Türkiye'nin bakışı arasında görüş ayrılığı olduğunu hatırlattı.

Alman vekillerin İncirlik'te kendi askerlerini ziyaretine izin verilmesi gerektiğini belirten Merkel, Almanya'da ordunun parlamentoya bağlı olduğunu söyledi.

“Milletvekillerimizin İncirlik'e seyahati gerekli" diyen Merkel, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in İncirlik'i ziyaret ettiğine ve kendisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO toplantısı çerçevesinde yaptığı görüşmede konuyu ele aldıklarına değindi.

Görüşmede İncirlik sorununa çözüm bulunamamış olsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini “yapıcı" olarak nitelendiren Merkel, temasların devam ettirilmesi gerektiğini ve Alman milletvekillerinin kendi askerlerini ziyaret edebilmesinin yolunun bulunması gerektiğini ifade etti.

Merkel, Alman askerlerin geri çekilmesi konusunda ise, öncelikli olarak görüşmelerin devam ettirilmesi konusuna yoğunlaştığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan ilk temasın ardından çözüm çıkmamış olsa da görüşmelerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, politik görüşmelerde, yapılan ilk görüşmede sonuç alınamamasının da ilk olmadığına vurgu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr