CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı mitingine katılmaya karar verdikten sonra Başbakan Binali Yıldırım ile miting alanına ilişkin kriterler konusunda görüş alışverinde bulundu.

Diğer kriterler yanında mitingde çalınacak müzik ile ilgili Kılıçdaroğlu ve Yıldırım arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Kılıçdaroğu “Dombra” başta olmak üzere partilerle özdeş müziklerin çalınmamasını isterken Başbakan Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetler’in mehter ekibinin görev yapacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası darbelere karşı bir mitingde daha askeri nitelik taşıyan mehter marşının çok uygun olmayabileceğini ifade etti. Çabanın daha çok sivilleşme vurgusuna yönelik olması gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, bu çerçevede ‘mehter’ yerine Anadolu türkü ve ezgilerinin çalınmasının daha uygun ve şık olacağını belirtti. Yıldırım ve Kılıçdaroğlu, bu konudaki görüşmelerin sürdürülerek ortak bir müzik mutabakatına varılması konusunda görüş birliği oluşturdu.

Yıldırım ve Kılıçdaroğlu ayrıca, Yenikapı’daki mitinge kadar olan 48 saatlik sürede karşılıklı görüş alışverişinin sürdürülmesinde de mutabakata vardılar. Konuşma süreleri, konuşma içeriği, atılacak sloganlarla ilgili de iki günlük sürede karşılıklı görüşmeler devam edecek.

CHP cephesinde ayrıca, Kılıçdaroğlu ile Yıldırım arasında sağlanan diplomatik ilişkinin olumlu olduğuna vurgu yapılıyor. Bu çerçevede Kılıçdaroğlu Yenikapı’ya giderken darbe girişiminin parlamenter sisteme karşı da yapılmış olduğu tezini savundu. Başkanlık sisteminin artık gündeme getirilmemesi beklentisi CHP’de dile getiriliyor.

CHP’de ayrıca Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılarak özellikle OHAL ve KHK’ler çerçevesinde haksız uygulamalara karşı CHP’nin etkisini arttırmayı planladığı da belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılımı ile kamuoyunda “kurunun yanında yaş da yanıyor” endişesi olarak dile getirilen yapılan operasyonların Fethullahçılar dışındaki kesimlere yönelmesinin, de CHP denetimi ile önlenmesini amaçladığı parti kulislerinde ifade ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr