Altının gram fiyatı, bu sabah saatlerinde Asya piyasalarında ons fiyatındaki yükselişin etkisiyle 119,02 liraya çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda 117.60 lira seviyelerinde dengelendi.

11 Şubat'ta 118,92 lira ile tarihi zirvesini gören altının gram fiyatı, dün günü yüzde 0,38 artışla 118,11 liradan tamamlamıştı.    

Analistler, güvenli liman olarak görülen altının, dolar endeksindeki yükselişe karşın hala sağlam duruş sergilediğini belirterek, fiyatların yükseliş eğiliminin dikkati çektiğini kaydediyor.     

 Küresel piyasalarda para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik tedirginliklerin altın fiyatlarını desteklemeye devam ettiğini ifade eden analistler, yurt içinde ise döviz kurlarının bugünkü düşüş eğiliminin altının gram fiyatının yükselişini sınırladığını dile getiriyor. Altının ons fiyatı bugün Asya piyasalarında 1.249 dolara kadar çıkmasının ardından şu dakikalarda 1.240 doların hemen üzerinde alıcı buluyor. Teknik olarak altının onsunda 1.210 doların destek, 1.250 - 1.255 dolar bandının ise önemli direnç seviyeleri olarak takip edileceğini dile getiren analistler, altının gram fiyatında ise 116 seviyesinin destek konumuna geldiğini, bugün ABD'de açıklanacak imalat verilerinin takip edileceğini ifade ediyor.

ÇEYREK DE REKOR KIRDI

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 195 liradan, Cumhuriyet altını ise 790 liradan satılıyor.

YILDIRIMTÜRK: YENİ REKOR GÖRÜLEBİLİR

Kapalıçarşı’dan Altın Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bugün çeyrek altında yeni bir rekorun görülebileceğine işaret etmişti.

Hurriyet.com.tr’ye konuşan Yıldırımtürk, “Altının gramı 118 lira olursa çeyrekte 194 lira görülebilir. Altındaki yükseliş yine yurtdışından kaynaklanıyor. Küresel tedirginliklerden kaynaklanıyor. Güvenli liman arayışındaki yatırımcı Amerikan doları, Almanya tahviline gidiyor. Altın biraz da büyük fonların alımlarını artırmasından dolayı da yükseliyor. Altının en büyük tüketicisi olan Asya ülkelerinde fiziki talep o kadar iyi yüksek durumda değil. Bu tamamıyla borsa yatırım fonlarının altın yatırımlarını artırmasından kaynaklanıyor. Bugün altının gramı 118 lira seviyesinde olursa, çeyrek fiyatlarında yeni rekorlar gelebilir. Çeyrekte bugün 194 lira seviyesi görülebilir. Bu da çeyrek fiyatlarında yeni rekor anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Çeyrek altında bugüne kadar görülen en yüksek seviye 193,5 liraydı.

YILBAŞINDAN BU YANA EN ÇOK KAZANDIRAN

Son yıllarda yatırımcısını çok sevindirmeyen altın, 2016 yılına iyi bir başlangıç yaptı.

Reuters’a göre, ocak ayından en çok kazandıran yatırım aracı altın oldu. Altının sonu ocak ayında yüzde 10 değerlendi.

Bu arada altın Şubat ayını da yine yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Değerli metal Şubat’ın başından bugüne kadar yüzde 9,8 yükseldi.

Altında yılbaşından bu yana yaşanan değerlenme ise yüzde 16 oranında.

Altın diğer yandan bu yılın en iyi performans gösteren yatırım aracı da oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr