Afganistan’ın Şii Hazara azınlığından on binlerce insan, Türkmenistan- Afganistan elektrik hattı projesinin güzergahının değiştirilmesini protesto için Kabil sokaklarına döküldü. Hattın kuzeye kaydırılmasıyla Hazara illerine elektrik verilmeyeceğini savunan eylemciler, “Ayrımcılığa hayır” sloganları attı. Ülkenin yalnızca yüzde 30’unda elektrik var.

Suriye’de ateşkes ve siyasi çözüm bir kez daha kördüğüm olurken Batı basınında birbiri ardına Kaide’nin Pakistan’daki en üst düzey liderliğinin çok sayıda kıdemli komutanını Kuzey Suriye’ye gönderdiği haberleri çıkıyor. Kaide’nin, Nusra Cephesi’ni tümüyle ele geçirip ikinci bir “İslam devleti” kurmaya ve IŞİD’i gölgede bırakmaya çalıştığını aktaran haberlerde önerilen çare ise sahada Nusra ile kaynaşıp ayırt edilemez hale gelmiş ancak Batı’nın “ılımlı” olduklarını iddia ettiği silahlı grupların desteklenmesi.

‘Akdeniz’e indiler’

Katar bağlantılı Ortadoğu uzmanı Charles Lister’ın 4 Mayıs’ta Foreign Policy’de yayımladığı iddiaları önceki gün New York Times gazetesi ve Almanya’nın Der Spiegel dergisi güncelledi. Hatta Spiegel’in sitesi “Kaide Hindukuş’tan Akdeniz’e iniyor” manşetini attı. Üst düzey Amerikalı ve Avrupalı istihbarat ve terörle mücadele yetkililerine dayandırılan haberlere göre, son 10 yılda CIA’nın insansız uçaklarla düzenlediği suikastlarda ağır yara alan Kaide liderliği, geleceğinin Suriye’de olduğuna karar verdi. 2013’ten beri Nusra’yı güçlendirmek için önemli cihatçılar yollayan, hatta Horasan adında bir hücre kurduran ama başındaki Muhsin Fadhli’yi insansız uçak saldırısında kaybeden Kaide lideri Eymen Zevahiri, bu kez 12’den fazla kıdemli komutanını Suriye’ye gönderip alternatif merkez oluşturma ve IŞİD’le rekabet edecek emirlik kurma emrini verdi.

Kaide’nin bugüne dek reddettiği “egemen devlete” Suriye’de soyunmasının önemli bir değişim olduğu belirtilirken, bunun ABD, Avrupa ve İsrail’e yönelik terör tehdidini yükselteceği uyarısı yapıldı.

Türkiye’den yardım

NYT’ye konuşan Batılı analistler “Suriye’de kalıcı ve sağlam varlık, Kaide’ye çok değerli fırsatlar sunacak. Suriye’deki bir Kaide devleti Irak, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki savaşçıların lojistik ve adam toplama desteğinden faydalanacak” dedi.

Buna göre Suriye’ye taşınanlar arasında 1998’de ABD’nin Afrika’daki iki büyükelçiliğine düzenlenen bombalı saldırılarda yer alan Saif Adil, Ebu Hayr Masri, Abdullah Ahmed Abdullah ve Irak İslam Devleti’nin kurucusu Ebu Musab Zerkavi’nin yardımcısı Ebul Kasım, Sari Şibab, 11 Eylül saldırılarının planlayıcılarından Ebu Muhamed Misri de var. Kaide MKYK’si niteliğindeki Şûra Konseyi’nin üyesi olan, Suriye’de Nusra’ya akıl-fikir veren Saif Adil, ABD’nin “en çok aranan 50 terörist” listesinde ve yakalanmasına 5 milyon dolar ödül konulmuş.

Bu ay önce Zevahiri, ses kaydı yayımlayıp Kaide liderlerinin Suriye’de emirlik kurmaları için Nusra’yı kullanmalarına icazet verdi. Ardından Usame bin Ladin’in oğlu Hamza, “Suriye’deki cihat, Kudüs’ün kurtarılmasının anahtarıdır” dedi ve birleşme çağrısı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr