Fransa hükümeti tarafından hazırlanan yasa değişikliği teklifi, 'Eşitlik ve Vatandaşlık' ismi altında 'Adalet ve yargı' tarafından tanınmış insanlık suçları, savaş suçları, soykırımları, köle ticareti suçlarının inkarı, önemsizleştirilmesi, küçük görülmesi gibi durumlarda para cezası ve 1 sene hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.

Gazetecilerin sorularına cevap veren Devlet Bakanı Ericka Bereigts, bugüne kadar sadece Yahudi soykırımı inkarına ceza veren yasanın bu değişiklik ile tüm insanlık, savaş suçları ve 'Ermeni soykırımı' inkarının da ceza kapsamına alacağını söyledi. Bakan Bereigts, 'Ermeni soykırım' inkarına ceza yasasının Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bir seçim vaadi olduğunu da belirtti.

Fransa Ulusal Meclisi, 29 Ocak 2001 tarihinde 'Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' ifadesini içeren yasayı onaylamıştı. Fransa meclisi, daha sonra 2006 yılında Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini onaylamış, fakat Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yasanın senatoya gelmesini engellemesi üzerine teklif yasalaşmamıştı. Benzer bir kanun teklifi, 2011 yılında tekrar Fransa meclisi genel kurulunda kabul edilmiş, ancak söz konusu yasa 28 Şubat 2012 tarihli Anayasa Konseyi kararıyla iptal edilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr