Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye vize serbestisi için somut bir tarih vermekten kaçınması halinde Türkiye'nin mülteci anlaşmasını feshedebilceği yönündeki açıklamaları Almanya'da tepkiyle karşılandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, 'Almanya ve Avrupa'nın hiçbir şekilde şantaja boyun eğmeyeceğini' söyleyerek 'vize muafiyeti tanınıp tanınmayacağının Türkiye'ye bağlı olduğunu' ifade etti.

"Türkiye gerekli koşulları yerine getirmeli"

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra başlayan idam tartışmalarına da değinerek "İdam cezasını yeniden yürülüğe koyma yoluna giren bir ülke, Avrupa'dan tüm üyelik müzakerelerini lüzumsuz kılacak ölçüde uzaklaşmış olur" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise vize muafiyeti için gerekli koşulların tüm taraflarca bilindiğine dikkat çekerek 'Türkiye ile vize muafiyeti konusunu ancak gerekli koşullar yerine getirildiğinde konuşacağını' söyledi. Türkiye'nin bu koşulları yerine getirmek için gerekli adımları atma taahüdünde bulunduğunu sözlerine ekleyen Steinmeier, söz konusu koşulların henüz yerine getirilmediğini ve Türkiye için daha yapacak çok şey olduğunu ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in genel başkanlığını yürüttüğü Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi iç politika uzmanı Wolfgang Bosbach ise vize muafiyeti için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 koşul olduğunu hatırlatarak "Türkiye bu koşulları yerine getirmezse, vize muafiyeti de olmaz" ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu: Ültimatom kabul etmeyiz

Çavuşoğlu'nun vize muafiyetiyle ilgili sözlerinin ardından konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise 'Türkiye ile vize muafiyeti konusunda yaşanan anlaşmazlıkta ültimatom verilmesini kabul etmeyeceklerini' söyledi. AB Komisyonu Başkanı Juncker ayrıca "Türkiye vize muafiyeti istiyorsa, koşullar yerine getirilmek zorundadır" dedi.

AB Komisyonu üyesi Günther Oettinger de Türkiye'nin vize serbestisi talebine ilişkin "Vize muafiyeti sadece koşullarımızın yerine getirilmesiyle olur. Türkler için indirime gitmeyeceğiz" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr