Heuss Madalyası'nın bu seneki sahibi yazar Aslı Erdoğan'ın ödül törenine katılabilmesi için Alman Theodor Heuss Vakfı'ndan Ankara'ya çağrıda bulundu.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerine açılan davada, "örgüt üyeliği”, "örgüt propagandası” ve "halkı kışkırtma” suçlamalarıyla hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen ve tutuksuz yargılanan Aslı Erdoğan için yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre, Almanya ile Türkiye arasındaki tüm iletişim kanallarının kopmaması gerektiğini vurgulayan Theodor Heuss Vakfı Başkan Yardımcısı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Erdoğan'ın ödülünü alabilmesi için yurtdışına çıkmasına izin verilmesinin demokratik fikir teatisi kapsamında bir jest oluşturacağını kaydetti. Aslı Erdoğan, kitaplarının yanı sıra özellikle kadınlara ve Kürt nüfusa yönelik baskılara karşı verdiği mücadele ile tanınıyor.

Demokrasiye destek

Bu sene "demokratik kamuoyu fikrine” yönelik çalışmalara verilen Heuss Madalyaları 1 Nisan tarihinde Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart'ta düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak.

Erdoğan'ı "yıllardır demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü alanlarında vatandaş olarak örnek oluşturacak angajmanı" nedeniyle ödüle layık görülen vakıf, yazarın "Avrupa'da kamusal demokratik bir tartışma kültürüne önemli katkıda bulunduğunu" kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr