Hükümet ortakları Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin dün akşam gerçekleştirdiği altı saatlik zirvede, Almanya’ya göçün başlamasından 50 yıl sonra Uyum Yasası çıkartılması kararlaştırıldı.

Uyum Yasası’nın ayrıntıları 22 Nisan tarihinde ilgili bakanların yapacağı basın toplantısıyla açıklanacak. Tasarının Federal Parlamento’da 24 Mayıs’ta görüşülerek yasalaşması planlanıyor. Uyum yasası konusunda varılan anlaşmayı SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann Twitter hesabından, “Almanya, göçün başlamasından 50 yıl sonra Uyum Yasası’na kavuşuyor“ sözleriyle duyurdu.

Alman basınında yer alan haberlere göre, uyum yasasında yer alması beklenen ana başlıklar şöyle:

-Sığınmacıların iş hayatına katılımı kolaylaştırılacak. Hükümet yaklaşık 100 bin kişilik iş imkanı sağlayacak.
-Sürekli oturum ve iş hayatına katılım konusunda yeterli Almanca öğrenilmesi için dil kurslarına katılım zorunlu olacak. Bugüne kadar dil kurslarına katılım kişinin derdini anlatacak düzeyde Almanca bilmesi durumunda zorunlu değildi.
-Almanya’da geçerli değerlerin ve sistemin öğrenilebilmesi için uyum kurslarının içeriği genişletilecek, kurs saati 60’dan 100’e çıkartılacak.
-Yardım alanların uyuma yönelik sunulan imkanlara katılımı zorunlu olacak. Geçerli bir sebebi olmadan kurslara katılmayan ya da yarıda bırakanların aldığı yardımlar kısıtlanacak.
-Suça karışanların oturum hakkı geri alınacak.
-İşe alımlarda Almanlar ya da AB vatandaşlarına tanınan öncelik hakkı 3 yıl için kaldırılacak.
-Taşeron işlerde sığınmacıların çalışabilmesi sağlanacak.
-Sürekli oturum ancak yeterli dil bilgisi, meslek eğitimi veya çalışma durumunda mümkün olacak.
-İkamet adresinin terk edilmesine müeyyide getirilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr